Hrvatska iz EU Fondova dobila 72,2 milijuna eura – Sve će se uložiti u nove prometne projekte, ovo koji su najvažniji

Europska komisija odobrila je Hrvatskoj financiranje 15 prometnih projekata u ukupnoj vrijednosti od gotovo 91 milijuna eura od čega bespovratna sredstva iznose 72,2 milijuna eura, priopćilo je u petak Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Sredstva su odobrena u okviru trećeg poziva Instrumenta za povezivanje Europe (Connecting Europe Facility – CEF).

Maksimalni iznos sufinanciranja od 85 posto odobren je za 12 projekata, devet će Hrvatska provoditi samostalno, a šest u partnerstvu s drugim zemljama članicama.

Neki od projekata koji su odobreni su unaprjeđenje i razvoj terminala za prihvat opasnog tereta u riječnoj luci Slavonski Brod, nadogradnja infrastrukture luke Rijeka (Basin), priprema dokumentacije za rekonstrukciju dionice željezničke pruge Oštarije-Škrljevo i dionice željezničke pruge Okučani-Vinkovci, nadogradnja infrastrukture u luci Rijeka – cargo terminal Bakar ….

Odobrenjem ovih 15 projekata, Hrvatska ima odobreno ukupno 32 prometna projekta koji se sufinanciraju iz CEF-a, odnosno odobreno nam je projekata u ukupnoj vrijednosti 422.808.914,15 eura, čime smo na 93,05% iskorištenosti CEF instrumenta za promet.

Podsjetimo, Republici Hrvatskoj, odnosno Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, kao koordinatoru Instrumenta za povezivanje Europe (CEF) na dosadašnja dva poziva odobreno je 17 projekata sa ukupnim sufinanciranjem od 350.593.503,40 eura bespovratnih sredstava.

Instrument za povezivanje Europe (Connecting Europe Facility – CEF) je instrument je osnovan za dodatna ulaganja u izgradnju nove te unapređenje postojeće prometne, energetske i telekomunikacijske infrastrukture, pomoću kojeg države članice, osim iz postojećih Strukturnih fondova i Kohezijskog fonda mogu financirati projekte na devet koridora Osnovne mreže Transeuropske prometne mreže (TEN-T).

Cilj instrumenta je pomoći u stvaranju međusobno povezanih mreža visokih performansi širom Europe, koje će biti ekološki održive te pridonositi ekonomskom rastu, socijalnoj i teritorijalnoj koheziji unutar Europske unije, priopćeno je iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture