Hrvatska i Litva jedine bez zaraženih jaja

Jaja zaražena insekticidom fipronilom otkrivena su u 26 od 28 zemalja članica EU-a, ukupno u 45 zemalja svijeta.

Jaja zaražena insekticidom fipronilom otkrivena su u 26 od 28 zemalja članica EU-a, u svima osim u Hrvatskoj i Litvi, a ukupno je pogođeno 45 zemalja u svijetu, rečeno je u Tallinnu, gdje se održava neformalni sastanak ministara poljoprivrede zemalja članica EU-a, javlja N1.

Povjerenik za zdravstvo i sigurnost hrane Vytenis Andriukaitis izjavio je u Tallinnu na konferenciji za novinare da je zbog “ilegalne uporabe” fipronila, stotine proizvođača pogođeno u 26 zemalja članica EU-a a ukupno u 45 zemalja u svijetu.

Glasnogovornik Komisije u Bruxellesu je precizirao da su dvije članice u kojima nisu pronađena zaražena jaja Hrvatska i Litva.

Povjerenik Andriukaitis je rekao da Komisija poduzima napore kako bi dobila cjelovitu sliku cijeloga slučaja, istaknuvši da je stotine proizvođača blokirano a milijuni jaja uništeni. Najavio je da će Europska komisija poslati svoje ekipe u četiri najpogođenije zemlje – Nizozemsku, Njemačku, Belgiju i Francusku – te da Komisija 26. rujna organizira konferenciju na kojoj će se razgovarati o ovom skandalu.

Naglasio je kako se neće tolerirati kriminalne aktivnosti koje dovode u pitanje ugled i integritet cjelokupnog lanca proizvodnje hrane, koji je, kako je rekao, jedan od ekonomskih stupova Unije.

Unatoč tome što su milijuni jaja povučeni iz trgovina diljem EU-a, strahuje se da je puno zaraženih jaja već ušlo prehrambeni lanac kroz kekse, kolače i salate.