Povezite se

Kolumne

Hrvatska i da hoće ne može uvesti izvanredno stanje: SDP je to ukinuo 2002. godine

Objavljeno

-

Piše: Pero Kovačević

Saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin u četvrtak je izjavio da bi Sabor trebao donijeti odluku o izvanrednom stanju u državi i taksativno pobrojati koje se slobode i prava građana smiju i zbog čega ograničavati. Lijepo to zvuči, ali je zaboravio „prvi pravnik“ SDP-a da u Hrvatskoj nije moguće pravno proglasiti izvanredno stanje.

Upozoravao sam na to Peđu Grbina i Zorana Milanovića 15.studenoga 2015. za vrijeme migranske krize da u Hrvatskoj nije pravno moguće proglasiti izvanredno stanje. Naime, Hrvatska više u svom pravnom sustavu ne predviđa ili poznaje situaciju izvanrednog stanja čije proglašenje traži odnosno zagovara Peđa Grbin.

Naime, u prvom Zakonu o obrani iz 1991. imali smo institut izvanrednog stanja u članku 3. zakona koji je bio definiran kao izvanredne okolnosti : “Pod izvanrednim okolnostima smatra se stanje u kojem su uslijed oružanog, terorističkog ili drugog nasilnog djelovanja dovedeni u pitanje sloboda, neovisnost, teritorijalna cjelovitost i ustavni poredak Republike Hrvatske, odnosno opća sigurnost stanovništva i materijalnih dobara izazvana elementarnim nepogodama i tehnološkim havarijama.

” Uvođenje izvanrednih okolnosti odnosno izvanrednog stanja bilo je u ovlasti predsjednika Republike. Nakon dolaska na vlast Račana i SDP-a ta je odredba brisana u Zakonu o obrani 2002. godine, a nakon povratka na vlast HDZ to nije smatrao potrebnim vratiti. Jednako tako je mislila i Milanovićeva Vlada. Rijetka smo zemlja koja u svom pravnom sustavu ne poznaje izvanredno stanje ili izvanredne okolnosti. Očito je da u Zakonu u obrani moramo vratiti institut izvanrednog stanja.

Kolumne

Pero Kovačević: Quod licet Iovi, non licet bovi

Published

on

Piše: Pero Kovačević

Plenkovićevi ministri jeli su i pili u klubu utamničenog Dragana Kovačevića. U tom Klubu radio je šank, izdavala su se pića bez računa, imao je i konobara, no Državni inspekorat nikad nije ušao u taj prostor. Ovaj Klub prostor nije bio registriran za usluživanje hrane i pića.
Sad dolazimo do finala. Klub Dragana Kovačevića, kako pišu mediji , normalno je radio za vrijeme lockdowna i ni tada također u njega nije ušla ni jedna inspekcija.
Prema pisanju medija,onamo su dolazili aktualni ministri kao što je Oleg Butković koji je kartao belu, Josip Aladrović, rođak Dragana Kovačevića, također je bio čest gost, kao i Aladrovićev kum, ministar Tomislav Ćorić. Zoran Milanović bio je tamo, rekao je da je riječ o neuglednom prostoru u kojem je par puta popio piće.
Ondje je bio i bivši predsjednik Stjepan Mesić, a priznao je da je tamo kartao i predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić. Došao bih, nešto bi se pojelo, popilo, poslušala bi se glazba sat, dva, tri i otišao bih svojim putem”, rekao je Turudić.
Gle čuda svu tu „“kremu“, sve te „uglednike“, „stupove“ društva nije smetalo da se ne izdaju računi( vjerojatno nikad nisu niti plaćali), što klub radi kad je ostalim zabranjeno. Znači što imamo – Što je dopušteno Jupiteru nije dopušteno volu.
Dakle, Jupiter je, za one koji ne znaju, bog.
Bog starih Rimljana. Vrhovno božanstvo. Kako bi rekli, bog bogova.
Sve u svemu, umislili se Plenkovićevi ministri , „stupovi društva“, novokomponirani„uglednici du su Jupiter.
I na kraju dolazimo do završnog problema, upravo sa njima, Plenković radi strategiju za borbu protiv korupcije, a oni „novokomponirani hrvatski Jupiteri“ bi je trebali provoditi.
Crni humor, ali žalosna hrvatska zbilja.

Ucitavanje vijesti

Kolumne

Pero Kovačević: Afera Janaf drma državni vrh!?

Published

on

Piše: Pero Kovačević
Zašto DORH odnosno USKOK nisu postupali 11. studenoga prošle godine? Jesu li točne tvrdnje ,današnjeg Nacionala :“ Uskok je izveo prvorazrednu političku manipulaciju jer bi, znajući da bi morao privesti Kitarovića i još dvadesetak prisutnih, jako naštetio Kolindinoj kampanji za drugi mandat pa nije upao u prostorije “Kluba” kada se predavalo mito i uhvatio aktere na djelu, čime bi imao krunski dokaz protiv Kovačevića i Peteka. Odlukom da ne upadne u “Klub”, piše list, utjecao je i na predsjedničke izbore.“
Jesu li točne tvrdnje Zorana Milanovića: „onaj tko je sve znao je ministar unutarnjih poslova i premijer”?
Sve su to pitanja na koja javnost treba dobiti odgovor od DORH-a, USKOK-a, MUP-a, ministra Božinovića i premijera Plenkovića. Ova afera gadno drma državni vrh.
Istražitelji, nedvojbeno sumnjaju da je mito od 1,96 milijuna kuna poduzetnik Krešo Petek predao šefu Janafa Draganu Kovačeviću na Martinje, 11. studenog 2019.
DORH odnosno USKOK su trebali postupiti 11. studenoga prole godine kad je navodno Petek predao 1,96 kuna Draganu Kovačeviću, a nisu. Jedino valjano opravdanje DORH-a odnosno USKOK-a bi bilo da je Kovačević u toj akciji bio „sitna riba“, a te „krupne ribe“ očito nema.
Naravno da javnost nikad neće dobiti prave odgovore na ova otvorena pitanja, niti će se o njima provesti cjelovita istraga. Takvu istragu može provesti samo netko neovisan. Očekivati od DORH-a odnosno USKOK-a i drugih tijela progona da to učine nije realno jer bi predsjednik Vlada trebao podnijeti ostavku, naravno ako su točne tvrdnje današnjeg Nacionala.

Ucitavanje vijesti

Kolumne

Karte na stol – treba provesti ovjeru vlasništva

Published

on

Piše: Pero Kovačević
Niz godina ukazujem da u naš pravni sustav trebamo uvesti institut ovjere vlasništva kako bi smo konačno rješili pljačku i grabež u priči zvanoj pretvorba i privatizacija na hrvatski način te učinkovito sankcionirali koruptivno stjecanje imovine odnosno imovine koja je nesrazmjerna prihodima dužnosnika i tajkuna.
Zadnja korupcijska afera u kojoj su sudionici Dragan Kovačević, te dvojica saborskih zastupnika iz redova dvije najveće stranke HDZ-a i SDP-a -Barišić i Grgić ukazuje da oni nisu iznimka,oni samo potvrđuju pravilo da korupcija stoluje godinama u visokoj politici i svim razinama funkcioniranja društva od općina,gradova,županija,javnih poduzeća i vrha države.
Ovaj nakaradni sustav vrijednosti koji godinama djeluje u Hrvatskoj i godišnje proguta oko 25 milijardi kuna,prema procjenama relevantnih međunarodnih institucija,nećemo dokinuti pravnim igrokazima vladajućih več jedino cjelovitom inventurom uvođenjem instituta ovjere vlasništva.
Sazrelo je vrijeme da raznorazni dužnosnici i „sposobni“ poduzetnici stave karte na stol i dokažu zakonitost stjecanja svoje imovine odnosno imovine članova svojih obitelji. Na ovaj način bi odvojili poštene političare od političara lopova, poštene poduzetnike od „sposobnih“ poduzetnika s jedne strane odnosno napunili državni i lokalne proračune oduzimanjem nezakonito stečene imovine dužnosnika i poduzetnika.
Korupcija je nepobitno omogućila mnogim dužnosnicima stjecanje nezakonite imovine na štetu državnog, gradskog, županijskog ili općinskog proračuna odnosno financijskih planova trgovačkih društava u pretežnom vlasništvu države, gradova i općina.
Putem ovog instituta riješit ćemo krađu i grabež u priči zvanoj pretvorba i privatizacija na hrvatski način te stjecanje imovine koja je nesrazmjerna prihodima dužnosnika i tajkuna.
Svi državni dužnosnici,bivši i sadašnji , od predsjednika Republike, Vlade, saborski zastupnici, župani, gradonačelnici, dužnosnici županija, gradova, općina, generali i drugi visoki časnici, te „sposobni„ poduzetnici obvezni su dokazati zakonitost stjecanja svoje imovine.
Nesrazmjerna i nezakonito stečena imovina svim dužnosnicima bez dokaza o zakonitom načinu stjecanja i pokrića prihodima dužnosnika,tajkuna i članova njegove obitelji bit će im oduzeta.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije