Hrvatska će iz EU fondova 2018. povući 2,7 milijardi kuna manje od plana

Jutarnji list u ponedjeljak je objavio da će Hrvatska u ovoj godini iz europskih fondova povući gotovo 2,7 milijardi kuna manje nego što je Vlada ranije planirala, a pozivaju se na podatke iz rebalansa ovogodišnjeg proračuna koje su tom dnevniku potvrdili i “sugovornici iz vladinih krugova”.

“Stavka ‘pomoći od međunarodnih organizacija organizacije te institucija i tijela EU’ koja najvećim dijelom obuhvaća upravo Unijine fondove, dosade je bila planirana u iznosu većem od 13,6 milijardi kuna. No, prijedlogom rebalansa ona se smanjuje za 2,65 milijardi pa nova korigirana vrijednost prihoda iz blagajne EU za 2018. godinu iznosi nešto više od 10,9 milijardi kuna.

I u prezentaciji koju je pripremilo Ministarstvo financija stoji da je navedena stavka na strani proračunskih prihoda smanjena za taj iznos, a kao razlog se navodi izmijenjena dinamika povlačenja sredstava iz fondova EU”, piše Jutarnji u broju od ponedjeljka.

Neimenovani izvor “iz vladinih krugova” pojasnio je za Jutarnji kako “natječaji traju dulje nego što je bilo planirano pa je jasno da se dio planiranog novca neće iskoristiti u ovoj godini, nego će se prebaciti u sljedeću”.

U Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU za Jutarnji su poručili da unatoč manjem iznosu koji je Hrvatska u ovoj godini privukla iz Unije blagajne nemamo razloga za nezadovoljstvo.

“Dosad smo ugovorili oko 55 posto cjelokupne alokacije za proračunsko razdoblje od 2014. do 2020. godine koja iznosi gotovo 10,7 milijardi eura, a na početku našeg mandata udio ugovorenih sredstava iznosio je samo 9 posto.

Nastavimo li ovom dinamikom vjerujemo da ćemo do kraja mandata uspjeti iskoristiti cijelokupnu alokaciju”, kazao je Jutarnjem sugovornik iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, ne želeći ulaziti u detalje. (H)