Hrvatska abolirala četničkog vojvodu: “1991. uhitili pa pustili Šešelja”

Izvor: Dnevno.hr

Dokument koji je svojedobno medijski priložio Pero Kovačević, svjedoči o činjenici da je četnički vojvoda Vojislav Šešelj, koji je za svoje zločine odgovarao pred sudom u Haagu, 1991. u Belom Manastiru bio u rukama Hrvata.

Šešelj je 02. lipnja 1992. na Vojnom sudu u Osijeku pravomoćno osuđen, no Županijski sud u Osijeku 30. lipnja 1998, obustavlja postupak primjenom zakona o općem oprostu.

Nevjerojatan potez hrvatskog pravosuđa još je teže objasniti ako znamo da je Šešelj zbog svojih nedjela završio na haškoj klupi, no najmanje je jasno zašto je četnički vojvoda pušten 1991. kada se već jasno znalo o kakvoj se osobi radi i na koji način djeluje.

Puštali smo ubojice…

Jedna od najvećih nepoznanica i svakako pogrešaka hrvatskog pravosuđa je puštanja Željka Ražnatovića – Arkana na slobodu nakon uhićenja 29.11.1990. godine u Dvoru na Uni. Jedna sasvim slučajna, rutinska kontrola zatekla je Arkana sa pripadnicima paravojne formacije “Srpska dobrovoljačka garda” kako se naoružani do zuba “muvaju” po Banovini.

Da ipak nije bila riječ o rutinskoj kontroli koja je uhitila Arkana, izjavio je tadašnji tjelohranitelj hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, pukovnik Ivan Primorac kazavši za medije da su “hrvatske službe sigurnosti Ražnatovića uhitile nakon što su pravodobno saznale za njegovo dolazak na čelu skupine koja je trebala izvršiti atentat na samog predsjednika Tuđmana”.

Iako je tada osuđen na pet godina zatvora, Arkan je na slobodu pušten nakon šest mjeseci. Ubrzo nakon toga, u maniri krvoločnog psa puštenog s lanca, Arkan se vraća u Hrvatsku sa svojim odredom kako bi im održao obuku. Dio “obuke” sastojao se u ubijanju hrvatskih civila po Aljmašu, Dalju i Erdutu. Tko je bio Arkan i kakva je zlodjela počinio, uglavnom je poznato. Ostaje samo bolna činjenica da je bio osuđen na pet godina, taman toliko koliko je trajao rat u Hrvatskoj.

Da je, kao pripadnik srpske paravojne farmacije uhićene u Hrvatskoj, odležao tu kaznu, hrvatskih bi žrtava bilo manje. I danas se postavlja pitanje, tko je donio suludu odluku puštanja ovakvog prvoklasnog kriminalca koji je dolaskom rata “došao na svoje” čineći sa svojom postrojbom najogavnija zlodjela po Hrvatskoj i BiH, piše Dnevno.hr