Hrvati sve više hrle preko granice u kupovinu

Granični prijelaz Ličko Petrovo selo Izvor: Nacionalno/D.Prša

Na graničnim prijelazima u BiH povećan je broj građana koji iz Hrvatske dolaze obavljati kupovinu u BiH. Posebno prednjači granični prijelaz Orašje preko kojeg Slavonci svakodnevno dolaze u ovaj dio Bosne kupovati od hrane do goriva. Kažu, jednostavno jeftnije je i isplativije, javlja N1.

Pazarni dan na tržnici u Orašju. Ponuda raznolika, praktična i jeftina za goste preko granice.

Otprilike dolazim dva puta mjesečno. Većinom roba, kava… Evo Lidlova roba dva puta jeftinija nego u trgovini u Hrvatskoj. Tako da obavezno dva puta mjesečno dođemo, kazala je Dejana Šivag iz Županje.

Ja sam upravo kupila četiri ručnika za 10 maraka. Neki dan sam bila u Plodinama, flis papir  je koštao deset maraka, dimenzija kudikamo manja, kvaliteta nula. Nisam često, ali može se naći dosta povoljno”, kazala je Đorđa Nikolić iz Županje.

Znači, od prehrane do detrdženata, ukrasa… Sve zavisi od potrebe što mi treba. Uglavnom, povoljno je, kaže Marija Kraljević također iz Županja.

Razvojem tržnice Arizona i nižim cijenama, trend kupovine s druge strane Save, postao je aktualan zadnjih godina. Posjete Orašju su najveće od četvrtka do nedelje te pred katoličke praznike.

“U ljetnom periodu kada su odmori, bude ih više. Sada već u jesen je slabije. Kada dođu, kupe neke papuče, klompe, sitnice…”, priča prodavačica Jadranka Maksimović.

“Prodajem sedam godina na pijaci. Mušterije su sa svih strana raznih. Od Vinkovaca, Njemačke, Austrije do Tuzle”, priča trgovac Mujo Halilović.

Kako su nam kazali iz lokalnih trgovina, najviše se kupuje prehrana, bezalkoholna pića, pivo i cigarete. Stanovnici Slavnije kažu da za jedan dan obave kupovinu, kupe lijekove, promjene gume na autu, natoče gorivo, posjete obitelj, ali i još mnogo toga.

“I za šišanje se dolazi. To je fascinantno za nas. Zašto tako ovdje može biti, a kod nas tamo ne može. Tako smo blizu, a tako daleko po cijenama”, kazala je Ljiljana Šušurović, Vinkovci.

“Možda 500 kuna. Otprilike na mjesec dasna možemo uštediti 500 kuna jer mi dobijemo i povrat poreza i sve to”, naglasila je Ivka Tomić iz Županje.

Od siječnja do rujna ove godine povećan je broj zahtjeva za povrat PDV-a u Orašju. Kupovinom goriva, alkohola i cigareta, ne ostvaruje se povrat poreza tako da više novca ostaje u Posavini od službenog iznosa. Lokalna zajednica kaže da nema direktnu korist od povrata PDV-a.

“Ali Općina Orašje ima jednu drugu korist od svega toga. To je korist egzistencije rada lokalnih poduzetnika, lokalnih ugostitelja i domaćih trgovinskih lanaca koji ako ništa, mogu sačuvati postojeća radna mjesta ili otvoriti neko novo, a to u konačnici znači prestanak trenda iseljavanja stanovništva s područja općine Orašje”, kazao je Ilija Baotić iz Orašja.

Stanovnici Slavonije, Vinkovaca, Županje, Vukovara ovdje u Orašju nisu više gostujući kupci već domaći. Korist je obostrana. Slavonci kupovinom u Bosni olakšavaju svoj kućni budžet, a domaće stanovništvo puni svoje kase.