Povezite se

Lifestyle

Hrvati po potrošnji kave dvadeseti na svijetu

Objavljeno

-

Piše: Sara Margetić

Kava, crni napitak bez kojeg je većini ljudi nezamislivo započeti dan, iza nafte je druga najtraženija roba na svijetu, a Hrvatsku s potrošnjom do šest kilograma po stanovniku godišnje svrstava na dvadeseto mjesto svjetske ljestvice.

Neka istraživanja ukazuju da su najveći potrošači i kavopije Finci koji troše oko 10,35 kilograma kave po stanovniku godišnje, a drugo mjesto s 9,58 kilograma kave po stanovniku godišnje zauzima Nizozemska.

Slijedi Švedska s 9,48 kilograma kave po stanovniku godišnje, Italija zauzima sedmo mjesto sa 6,50 do sedam kilograma po stanovniku godišnje, dok je Hrvatska na dvadesetom mjestu s 5,1 do šest kilograma po stanovniku godišnje, kazao je za Hinu Goran Žižek, nastavnik ugostiteljstva u Srednjoj školi Prelog.

Istraživanje koje je 2012. provela Gfk agencija, pokazuje da u Hrvatskoj 80 posto ljudi starijih od 15 godina ispija kavu svakodnevno.

U početku dostupna samo imućnom sloju

Taj napitak u početku je bio dostupan samo imućnom sloju, često je izazivao kontradiktorne reakcije, a danas je svjetski globalni fenomen koji svakodnevno povezuje ljude te svoj međunarodni dan obilježava 1. listopada.

Žižek je nedavno održao predavanje u sklopu projekta Muzeja Međimurja Čakovec “Muzejska kutija”, u kojem se nalazio postav “Povijest svijeta u šest čaša”.

Naslov svog predavanja “Kava – napitak koji je promijenio i koji nas svakodnevno povezuje” pojasnio je citiravši izreku šeika Abd al Kadira 1587. godine: “Kava je zajedničkog ljudsko blago i poput zlata svakom čovjeku pruža osjećaj luksuza i otmjenosti. Gdje kavu poslužuju, tamo je prisutna ljupkost, divota, prijateljstvo i sreća. Sve brige nestaju u trenutku kada šalica s vrelom kavom dotakne usne”.

“Kava je danas dostupna svakome, bez obzira na vjeru, spol, kulturno opredjeljenje, status u društvu. S time nas čini istima, bez obzira na sve prethodno navedeno i različitost svakog pojedinca. Kava je danas napitak zbog kojeg se ljudi sastaju da bi raspravljali, razvijali ideje, informacije i uživali u vremenu i društvu, ističe Žižek.

Prva kavana u Hrvatskoj otvorena je 1748. godine, a vlasnik te kavane koja se nalazila u blizini Trga bana Josipa Jelačića bio je trgovac Leopold Duhn. Kava se nabavljala iz Nizozemske, koja je u to doba prednjačila u trgovini ovim napitkom. 

Još uvijek nije poznato kako je nastala prva šalica kave

Kava svoje podrijetlo vuče iz Etiopije, svoj procvat je doživjela u 15. stoljeću, no još uvijek nije poznato kako je nastala prva šalica kave i odakle zapravo potječe ime, napominje Žižek. 

U svijetu postoje oko 73 biljnih vrsta kava. Najpoznatije vrste kave su Arabica i Robusta. Arabica kava je najviše kvalitete, sudjeluje 70 posto u svjetskoj potrebi za kavom, posjeduje note karamele, čokolade i lješnjaka, te sadrži od 0,8 posto do 1,7 posto kofeina. Robusta je rodnija i otpornija od arabice, sadrži veći postotak kofeina, od 1,5 do četiri posto. Ima snažniji i gorči okus, dok zrna Arabice daju manje kiselkasti i puniji okus.

Branje kave predstavlja delikatan proces, a za branje jednog kilograma kave potrebno je izdvojiti nekoliko sati.

Žižek navodi da je za jednu šalicu espressa potrebno od sedam do 7,5 grama kave ovisno o vrsti kave. Za to je potrebno oko 42 zrna kave (jedna bobica sadrži dva zrna kave).

“Zamislite koliko je samo truda i rada potrebno izdvojiti od samog uzgoja, berbe (koja se u još u mnogim nedostupnim dijelovima prašume bere ručno), sušenja, prženja i mljevenja te pravilne pripreme tog napitka. Već samo zbog toga cijena kave je po mom mišljenju još uvijek prilično niska. Ono što bi trebalo je osvijestiti potrošače na sve ove faze koje su potrebne za jedan običan espresso”, kaže Žižek.

Savršeno pripremljena kava morala bi se konzumirati bez šećera

Žižek je mišljenja da osim onih koji kavu spravljaju, educirati treba i konzumente. S obzirom da su talijanski trgovci proširili kavu po Europi, smatra da su još uvijek ispred nas u samom prženju kave, načinu pripremanja i prezentaciji kave kao napitka. Sve edukacije bariste, ističe, više-manje dolaze iz Italije, kao i trendovi i načini pripreme napitaka od kave.

“Kod nas je još uvijek veliki problem taj što mnogi konobari ne znaju kvalitetno pripremiti kavu bez obzira koju vrstu koriste (speciality ili neku komercijalnu), te se događa da i vrlo kvalitetnu kavu mogu pripremiti vrlo loše”, napominje.

Savršeno pripremljena kava morala bi se, pojašnjava Žižek, konzumirati bez šećera kako bi napitak zadržao svoj izvorni okus kave. Osim što mijenja okus kave, šećer je sam po sebi nezdrav i kaloričan, jedna žličica šećera sadrži oko 17 kalorija, dok jedna vrećica šećera 23 kalorije.

U 17. stoljeću smatrana đavoljim napitkom

Vezano za kontroverze koje je izazivala, Žižek navodi kako je 1605. jedan dio kršćanstva bio za ispijanje kave, a drugi dio je bio protiv. Stoga se tražilo od pape Klementa VIII. da zabrani kavu koju su svi nazivali “đavoljim napitkom”. Nakon što je kušao kavu, učinio je suprotno, te zamolio vjernike da prigrle i zavole napitak.

U tom istom stoljeću na području Engleske (Londonu), žene su objavile peticiju jer su im muževi cijelo vrijeme provodili u kavanama, gdje one nisu imale pristup. S toga su objavile peticiju jer su smatrale da im se muževi iz kavane vraćaju neproduktivni, kao i pustinja iz koje dolazi ta samonikla biljka. Smatrale su da je čitavo čovječanstvo u opasnosti od izumiranja. 

Premda žene nisu ulazile u kavane u Osmanskom Carstvu jedno je vrijeme vladao zanimljiv običaj – mladoženja je morao obećati da nikada neće ostaviti ženu bez kave, a kršenje tog obećanja smatrano je legitimnom osnovom za razvod, piše Zvjezdana Antoš u katalogu izložbe “Idemo na Kavu” koja je prije devet godina organizirana u Etnografskom muzeju.

Ideja da kava liječi pijanstvo, zadržala se do danas, iako, napominje Žižek, u tome nema mnogo istine. “Liječi mamurluk, ali zapravo usporava čišćenje krvi od alkohola. Djeluje stimulativno nakon 15 minuta i traje od pet do šest sati”, ističe. 

Nastavi pregledavati
Reklame

Lifestyle

Harry i Meghan gube kraljevske titule i više ne predstavljaju kraljicu

Published

on

Dodao

EPA/TOBY MELVILLE

Princ Harry i njegova supruga Meghan više neće dobivati javni novac za kraljevske dužnosti, neće koristiti svoje titule Kraljevsko Visočanstvo te više neće formalno predstavljati britansku kraljicu, objavila je u subotu Buckinghamska palača.

“Harry, Meghan i Archie (njihov novorođeni sin) uvijek će biti jako voljeni članovi moje obitelji”, navodi se u izjavi kraljice Elizabete.

“Shvaćam izazove koje su doživjeli zbog velike pozornosti javnosti u zadnje dvije godine i podržavam njihovu želju da žive neovisnije.”

Kraljica dodaje da je “posebno ponosna” kako je Meghan postala dijelom obitelji.

“Moja cijela obitelj nada se da će im današnji dogovor omogućiti da započnu graditi sretan i miran novi život.”

Harry (35) i njegova američka supruga, bivša glumica Meghan (38), izazvali su ovaj mjesec krizu u kraljevskoj obitelji objavivši da žele smanjiti svoje kraljevske dužnosti i provoditi više vremena u Sjevernoj Americi, te biti financijski neovisni.

Kraljica i njezina obitelj zadnjih su dana dogovarali s državnim dužnosnicima kako će se to provesti u praksi.

Palača je objavila da Harry i Meghan više neće dobivati javni novac za kraljevske dužnosti te da će vratiti novac koji su potrošili na obnovu svoje kuće u Windsoru. Riječ je o 2,4 milijuna funti.

Promjene stupaju na snagu na proljeće ove godine, objavila je palača koja nije htjela komentirati sigurnosne aranžmane dogovorene za Harryja i Meghan.

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Lifestyle

Ova žena ima 55. godina, ali tijelo 20-godišnjakinje. Znate li o kome je riječ ?

Published

on

Screnshot
Nakon što je nakon ljeta odrezala dugu kosua Monica Belluci i dalje ne prestaje krasiti naslovnice modnih časopisa.

Ova senzualna ljepotica koja odigrala brojne filmske uloge, krajem rujna napunila je 55 godina, ali i dalje izgleda nepromijenjeno. Jednom riječju – neodoljivo.

Njezina figura ista je kao kad je bila dvadesetogodišnjakinja, a topli senzualni osmjeh i zagonetan pogled šalju još uvijek istu poruku – zavedi me.

Monica je bila inspiracija i zaštitno lice čuvenog talijanskog branda Dolce&Gabbana, a pozivi na česta snimanja dokaz su kako njezina zrela ljepota osvaja s razinom više.

Jedna od najljepših žena svijeta trenutačno je u vezi s francuskim modelom Nicolasom Levevrom, koji je mlađi od nje punih 18 godina. Do 2013. godine bila je u 15-godišnjem braku s glumcem Vincentom Casselom, a nakon prekida dugo je samovala.

Mediji su je tek prije devet mjeseci prvi put vidjeli u društvu novog muškarca i to na pariškom Fashion weeku, gdje je došla u društvu Nicolasa.




Ucitavanje vijesti

Lifestyle

Božično debljanje, tri kile dobijemo tijekom blagdana

Published

on

Tijekom blagdana ljudi dobiju i tri kile, a za skidanje jedne potrebna su dva tjedna. Među najvećim kalorijskim bombama su francuska salata, odojak, pašticada s njokima te patka.

Dnevne potrebe odraslog čovjeka su oko 2.000 kalorija na dan. No tijekom blagdana pojedinci će unijeti i više od 7.000 kalorija. Tijelo će taj višak spremiti u obliku masnih naslaga. Pogrešno se misli kako su sve te kalorije samo u hrani, ističe dr. sc. Jasenka Gajdoš Kljusurić, profesorica sa zagrebačkog Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta te navodi kako pića također sadrže brojne kalorije, samo što ih ne doživljavamo na isti način kao hranu pa stoga zanemarujemo njihovu kalorijsku vrijednost, prenosi N1.

“Ako smo za ručak pojeli pečenicu i dvije velike žlice francuske salate, pivo od 0,5 litre te aperitiv od 0,3 dcl, unijeli ste 880 kalorija. Uz pola porcije purice s mlincima, komad makovnjače i tri domaća kolača, to je 2.100 kalorija, a nakon toga ste popili 2 dcl vina te pojeli komad makovnjače i pet krancla, dobili ste još 986 kalorija. Ponovite sve to za večeru, i unos kalorija je znatno iznad naših potreba te je porast tjelesna mase siguran”, nastavila je ona.

Kalorije u omiljenim delicijama po jednom serviranju:

1. Sarma s pireom – 302,1 kcal. Kalorijsku vrijednost možete smanjiti zamjenom miješanog mesa purećim ili pilećim, ili dio krumpira zamijenite pireom od cvjetače. Postoje i vegetarijanske sarme sa seitanom.

2. Odojak s francuskom salatom – 846 kcal. Kalorijsku vrijednost možete smanjiti zamjenom vrhnja ili majoneze u salati jogurtom i light varijantama tih dodataka.

3. Pečena janjetina i povrće s krumpirom – 236 kcal. Ako izbacite krumpir i dodate više povrća ili krumpir zamijenite celerom, dobit ćete manju kalorijsku vrijednost.

4. Pašticada s njokima – 665,3 kcal. Umjesto njoka možete koristiti kuhano povrće kako biste smanjili kalorijsku vrijednost.

5. Bakalar – 336,5 kcal. Bakar sam po sebi nije kalorična namirnica i u 100 grama sadrži 100 kalorija, no vrijednost povećava ulje koje se koristi prilikom pripreme. Za laganiju verziju stoga smanjite količinu ulja.

6. Pečena purica s mlincima – 394,6 kcal. Pureće meso nije osobito kalorično pa tako u 100 grama pečenih prsa sadrži 147 kalorija. No tajna sočnih i ukusnih mlinaca je u masnoći u koju se uvaljaju nakon pečenja mesa, a to je i razlog visoke kalorijske vrijednosti ovog jela. Pokušajte smanjiti masnoću.
7. Pohani šaran i pire krumpir – 626,2 kcal. Pohane namirnice tijekom pripreme upiju mnogo ulja, pa tako i šaran koji u 100 grama ima 127 kalorija pohanjem dobiva veću kalorijsku vrijednost.

8. Pečena patka s krpicama i zeljem – 798,3 kcal. I kod ovog jela su problem dodane masnoće kod pripreme jela, pa se na visokih 417 kalorija pečenog pačjeg mesa nadovezuju jednako kalorijski visoki prilozi. Umjesto toga možete kombinirati povrće kao prilog.

9. Pečeno pile s krumpirom i žlicom francuske salate – 454.5 kcal. Niskokalorična piletina u ovom jelu ima višu vrijednost zbog masnoća te visokokaloričnih priloga. Broj kalorija možete smanjiti ako francusku salatu pripremate u light varijanti, a meso pečete s manje masnoća, pišu 24sata.

10. Pečena teletina s krumpirom – 448 kcal. Ovisno o dijelu teletine, možete birati manje masno meso kako biste smanjili kalorijsku vrijednost, a umjesto pečenog krumpira kao prilog servirati kuhano povrće.

Kalorije u omiljenim pićima:

Rakija – 55.5 kcal u serviranju od 0,03 litre.

Pivo – 225 kcal u serviranju od pola litre.

Vino – 136 kcal u serviranju od dva decilitra.

Kuhano vino – 214 kcal u dva decilitra.

Gazirani sok – 132 kcal u dva decilitra.

Šampanjac – 105 kcal u 2,5 decilitra.

Kalorijska vrijednost deserta po komadu:

Makovnjača – 206,1 kcal

Mađarica – 141,2 kcal

Orahnjača – 214,8 kcal

Krancli – 97,8 kcal

Domaći kolači – 142,1 kcal

Čupavci – 157,1 kcal

Fritula bez dodataka – 27,5 kcal

Kako si pomoći?

“Valja u svakodnevicu uključiti tjelesnu aktivnost jer se na taj način povećava energetska potreba koja je suprotstavljena povećanom unosu. Igrajte se, šećite, smijte se jer su istraživanja pokazala kako se troši 1,3 kcal po minuti smijeha. Između obroka pojedite voće ili povrće koje će biti bogato vlaknima i tako stvoriti osjećaj sitosti”, savjetuje prof. Gajdoš Kljusurić navodeći kako je blagdanska hrana siromašna vlaknima kojih bi na dan trebali unijeti najmanje 30 grama.

“Tijekom blagdana ne preskačite doručak jer će to pojačati želju za hranom pa će sljedeći unos hrane u energiji biti veći nego što je kalorijska vrijednost doručka. Pijte vodu jer će se blaga dehidracija (žeđ) očitovati kao lažni osjećaj gladi, a konzumiranje vode između unosa kaloričnih obroka i/ili alkoholnih pića može smanjiti količinu njihovog konzumiranja”, dodala je ona.

Savjetuje i da u pripremi jela koristite zamjene koje će smanjiti kalorijsku vrijednost hrane, pa se tako u francusku salatu umjesto vrhnja dijelom može dodati jogurt, umjesto krumpir pirea može se napraviti pire od cvjetače, umjesto pomfrita u pećnici ispeći pomfrit od batata ili celera.

Kako definirati tzv. prave vrijednosti serviranja bez vage?

Nutricionisti ističu kako za pojedine namirnice ne trebate vagu da biste pripremili odgovarajuću količinu hrane, već vam je za to dovoljna ruka.

Veličina dlana – serviranje komada mesa, ribe, jaja (odreska od graha i sl.)
Veličina stisnute šake – serviranje priloga na bazi povrća
Koliko stane u šaku – serviranje priloga kao što je tijesto, krumpir
Veličina palca – serviranje dodataka (npr. vrhnje, majoneza, kečap, senf i sl.)
Koliko vremena treba za skidanje nakupljenog viška kilograma?

Ako ćete poslije blagdana odlučiti smršavjeti, ne zaboravite kako se za gubitak jednog kilograma tjelesne masti mora smanjiti unos energije hranom za oko 7000 kcal, te ako su naše dnevne potrebe 2000 kcal. Ako dakle, svakog dana smanjimo unos za 500 kcal, trebati će nam 7 dana za gubitak pola kilograma mase masti, tj. 14 dana za gubitak jednog kilograma, zaključila je prof. Gajdoš Kljusurić.

Nacionalno/N1.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije