Hrvati dominiraju svjetskim prvenstvom, Petar Klovar najdublji čovijek u povijesti ronjenja na dah

Drugog dana svjetskog prvenstva u ronjenju na dah u Kasu, Turska, Hrvatska reprezentacija u sastavu Sanda Delija, Petar Klovar, Vitomir Maričić i Lidija Lijić kao voditelj reprezentacije nastavili su nizati povijesne uspjehe.

Sanda Delija napravila je još jedan nacionalni rekord za Hrvatsku i “produbila” svoj status najdublje Hrvatice te je sada on službeno 81 metar, čime je osvojila brončanu medalju, najviša medalja osvojena od žena u Hrvatskoj na dubinskom svjetskom prvenstvu.

Vitomir Maričić, trener reprezentativaca, je odličnim zaronom u istoj disciplini – FIM na 110 metara zauzeo drugo mjesto i srebrnu medalju te je sada jedini Hrvat i treći ronilac u svijetu koji drži medalje sa svih najprestižnijih bazenskih i dubinskih turnira (svjetska prvenstva bazen i dubina, Vertical Blue I MGP).

No zvijezda dana, godine i pisac povijesti je Petar Klovar koji je novim svjetskim rekordom pomakao granice mogućeg i postao najdublji natjecatelj u povijesti, ne samo u svojoj disciplini nego svim disciplinama svih ronilačkih federacija. Zaronio je čak 5 metara dublje od starog rekorda na nevjerojatnih 132 metra dubine u jednom dahu.

Ovaj zaron redefinirao je moderno poimanje ronjenja i načine treninga, a Ocean Rijeka, klub odakle su ove godine svi reprezentativci još jednom se potvrdio kao svjetski centar izvrsnosti. Nestrpljivo očekujemo nove discipline i nove vijesti iz Turske, gdje Hrvati konkuriraju i za najuspješniju reprezentaciju, iako su se ove godine kvalificirala samo 3 člana.

Uzevši u obzir sve što se proteklih dana pisalo protiv HRS-a, njegovih dužnosnika, a posebno protiv izbornika Valentina Rajkovića i njegove odluke da upravo ove reprezentativce pošalje u Tursku na SP, nismo sigurni da su prozivanja bila dobronamjerna, a pogotovo ako se uzme da je ovim zadnjim osvajanjem medalja ronjenje u RH postalo najtrofejniji neolimpijski sport.

Upitali smo izbornika što misli o napisima koji su se u posljednje vrijeme pojavili u medijima.

-Nema se tu što posebno komentirati jer će se taj problem rješavati na nekom drugom mjestu, osim što mogu reći da se reprezentativci i izbornik bave onim čime bi se trebali baviti, a to je sport i odrađuju zadaće koje su postavili ispred sebe. Ovim putem bih još jednom čestitao Petru, Viti i Sandi i sa sigurnošću mogu reći da ovo tek početak jedne lijepe športske priče koju će ispisati ovi mladi sportaši, kazao je Rajković.