HRT odbacuje tvrdnje da uskraćuje slobodu mišljenja

FaH

Hrvatska radiotelevizija (HRT) u srijedu je odbacila navode da se na HRT-u uskraćuje sloboda mišljenja i provodi cenzura te je u povodu najnovijih napisa u dijelu medija i reakcija na prošlotjednu konferenciju za tisak u Hrvatskom novinarskom društvu (HND) istaknula da ”HRT poštuje ustavne vrednote kojima se jamči sloboda izražavanja i mišljenja”

U priopćenju HRT reagira i na izjave novinara i urednika HTV-a, ujedno i predsjednika HND-a Hrvoje Zovka i predsjednice Ogranka HND-a na HTV-u Sanje Mikleušević Pavić, protiv kojih su krajem prošle godine podnijeli tužbe za povredu časti i ugleda. 

”Hrvatska radiotelevizija (HRT) i ovim putem sa žaljenjem konstatira da je HRT bio dužan podići tužbe radi naknade štete zbog povrede časti i ugleda HRT-a, te privatnu tužbu zbog kaznenog djela klevete – zato što su neistinito tvrdili da kod HRT-a postoji cenzura, premda su znali da ista ne postoji, kao i tužbu za povrat prijenosnog računla i ostale povjerene opreme za rad. Također, podsjećamo i na to da Medijska organizacija jugoistočne Europe (SEEMO) u svome Izvješću iz siječnja 2018. o novinarskim slobodama u RH (a u sklopu misije čiju pripremu i provedbu je podržalo i Hrvatsko novinarsko društvo), u dijelu izvješća koji se odnosi na HRT, ne pronalazi da bi na HRT-u bile povrijeđene novinarske slobode – te upravo suprotno, utvrđuje pozitivne pomake u odnosu na ranija izvješća”, ističe se u priopćenju HRT-a.

S HRT-a ističu i kako je ”financijska situacija i održivost financiranja osigurana, te da je stabilizirana uprava i programsko vodstvo” javne radiotelevizije  te da je HRT, sukladno smjernicama Vlade RH, smanjio preneseni gubitak, stabilnim poslovanjem vratio povjerenje banaka, te značajno smanjio kamatne stope, smanjio troškove vanjskih suradnika, dokinuo agencijski rad i povećao efikasnost rada stalno zaposlenih djelatnika. Navode, između ostaloga, i kako je prema podacima EBU-a  (Europske unije javnih radiotelevizija), Hrvatska radiotelevizija po gledanosti u grupi najgledanijih javnih televizija u Europi.

Reakcija HRT-a uslijedila je nakon što je vodstvo HND-a krajem prošlog tjedna najoštrije osudilo tužbe uprave HRT-a protiv HND-a i novinara javne radiotelevizije, od kojih traže više od 500.000 kuna naknade štete zbog njihovih javnih istupa. HND je taj postupak HRT-a ocijenio ”nezabilježenim napadom na rad i djelovanje Ogranka HND-a, zastrašivanjem novinara i pokušajem financijskog ataka na HND”.  

U prvim reakcijama na posljednji čin uprave HRT-a protiv HND-a, slovenska euruparlamentarka Tanja Fajon ocijenila je to ”još jednim neprihvatljivim napadom na slobodu medija”, a Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje slobode medija i sigurnosti novinara, koja predstavlja više od 8000 članova, najoštrije je osudila postupak HRT-a zatraživši da što prije povuče tužbe i da prestane s pritiscima na HND ocjenjujući to postupanje ”nedopustivim i nedostojnim javnog servisa”.

(Hina)