HRT odbacuje pritiske na svoju programsku i uređivačku politiku

Hrvatska radiotelevizija (HRT) odbacuje pritiske na svoju programsku i uređivačku politiku neovisno o tomu odakle takvi pritisci dolaze te u povodu današnjega prosvjeda u organizaciji Hrvatskoga novinarskog društva (HND) ističe kako je slobodno izražavanje mišljenja pravo svakoga građanina, ali i da je programska i uređivačka autonomnost temelj svakoga slobodnog medija.

Odluku o prestanku emitiranja emisije Hrvatska uživo programsko vodstvo donijelo je smatrajući da u udarnim terminima prevladavaju politički sadržaji te na temelju podataka o padu gledanosti te emisije u razdoblju od 2007. do 2017. godine. Naime za razliku od gledanosti nekih drugih emisija u poslijepodnevnom terminu, gledanost emisije Hrvatska uživo u tom je razdoblju bila u stalnom padu, što potvrđuje da su gledatelji zasićeni takvim sadržajima u tomu dijelu dana.

Hrvatska radiotelevizija u skladu sa svojim javnim zadaćama i odredbama ugovora s Vladom Republike Hrvatske i dalje će pratiti sve socijalne i humanitarne teme, teme koje se odnose na građansko društvo te sve ranjive društvene skupine, i to u nekoliko različitih termina svakoga dana na Prvom programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) te na ostalim televizijskim programima.

U terminu emisije Hrvatska uživo gledateljima će od ponedjeljka 18. rujna 2017. godine ponuditi novu mozaičnu emisiju koja će donositi teme o popularnoj kulturi, glazbi, arhitekturi, dizajnu, gastronomiji i životnom stilu.

Više podataka o spomenutoj emisiji te jesenskoj programskoj shemi možete pronaći na mrežnim stranicama Hrvatske radiotelevizije hrt.hr te podstranicama za novinare press.hrt.hr.