Hrelja predlaže da umirovljenici mogu raditi puno radno vrijeme i dobivati mirovinu

Predsjednik HSU-u Silvano Hrelja najavio je u petak da će u saborsku proceduru uputiti prijedlog izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju kojim bi se omogućilo da svi korisnici mirovina, uključujući i obiteljskih, mogu istodobno raditi i dobivati mirovinu u punom iznosu.

“Želimo omogućiti da umirovljenici rade bez četverosatnog limita, pogotovo zato što se nakon šest godina primjene odredbe o radu umirovljenika pokazalo da njihov rad nije nikakv bauk niti ugrožava zapošljavanja mladih. Ove godine je radilo svega 11 tisuća umirovljenika, a imamo otvorenih 150 tisuća radnih mjesta“, kazao je Hrelja.

Stoga je apelirao da se zakonski delimitira umirovljenički rad ako tržište i poslodavci imaju potrebu za radnom snagom.

Naš prijedlog, dodao je, daje mogućnost da onaj tko zna, želi i treba može raditi puno radno vrijeme jer ne predstavlja konkurenciju na tržištu koje ima ogromne potrebe za radnom snagom. Usto navodi i da umirovljenici koji rade uplaćuju doprinose, poreze i prireze čime pune državni i lokalne proračune.

Kao poseban problem naveo je korisnike najnižih mirovina, koji dobivaju iznos od 68 kuna po godini staža, a kojima se ona ne isplaćuje za vrijeme zaposlenja zbog čega su umirovljenici s najnižim primanjima dodatno zakinuti jer im se, nakon što se zaposle, smanjuju ionako minimalne i za život nedostatne mirovine. Stoga zakonskim izmjenama traži i da korisnici najnižih mirovina mogu raditi puno radno vrijeme i istodobno primati tu mirovinu.

Hrelja ne očekuje da će Vlada podržati njihov prijedlog, ali najavljuje da će se za ova rješenja boriti svim sredstvima, pa ako i treba građanskim neposluhom i dolaskom umirovljenika premijeru pod prozore.

SDP-ov Arsen Bauk najavio je da njegova stranka podupire inicijative HSU-a za poboljšanje standarda umirovljenika i kazao je da će zastupnici SDP-a omogućiti uvrštenje tog prijedloga u hitnu saborsku proceduru.