Hrelja: “Kukuriku koalicija o Povjerenstvu nije konzultirala oporbu”

Predsjednik saborskog Odbora za izbor i imenovanja Ante Sanader (HDZ) najavio je u ponedjeljak da će se taj odbor vjerojatno sastati sredinom tjedna kako bi utvrdio završnu listu kandidata za predsjednika i četiri člana Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, a o mogućim imenima nije želio govoriti.

Kad utvrdimo listu predložit ćemo predsjedniku Sabora da tu točku stavi na dnevni red, šturo je izjavio je Sanader koji ne vidi zapreku da se Povjerenstvo, kojem mandat istječe u nedjelju, 11. veljače, imenuje u roku, s obzirom da Sabor uobičajeno glasuje petkom.

O tome tko bi u idućih pet godina mogao biti u Povjerenstvu, hoće li to biti potpuno novo tijelo ili će u njemu ostati i dio sadašnjih članova, ni Sanader, a ni neki drugi zastupnici HDZ-a nisu željeli govoriti, tvrdeći da im to, za sada, nije poznato. Više informacija možda bi se moglo znati u utorak poslijepodne, za kada je sazvana sjednica Kluba HDZ-a.

Potpredsjednik Odbora za izbor i imenovanja Silvano Hrelja (HSU) tumači da kod izbora Povjerenstva ne postoji obveza konzultiranja vladajućih i oporbe. Nema takve obveze, kad se biralo sadašnje Povjerenstvo, naša (Kukuriku) koalicija, nije konzultirala oporbu, sama je to odradila, kaže Hrelja.

Odbor za izbor i imenovanja Saboru na izbor može poslati listu sa imenima svih 28 kandidata koji udovoljavaju formalnim uvjetima i s kojima je jesenas razgovarao ili je ‘suziti’ na deset imena – dva za predsjednika i osam za četiri člana Povjerenstva. Svi članovi aktualnog Povjerenstva – predsjednica Dalija Orešković i članovi Tatijana Vučetić, Davorin Ivanjek, Branka Lukačević-Gregić i Boris Spudić prijavili su se za još jedan mandat i Odbor ih je u rujnu saslušao.

Uz njih, tada je saslušao i druge javnosti više ili manje poznate kandidate, među njima bivšu ministricu Bernardicu Juretić Rožman, bivšu članicu DIP-a Aleksandru Jozić-Ileković, predsjednicu TIH-a Davorku Budimir, pravnicu, sociologinju i sveučilišnu profesoricu Antoniju Petričušić, GONG-ove Dragana Zelića i Duju Prkuta, stručnjaka za kompjutorski kriminal i dječju pornografiju Ognjena Haraminu, bivšeg HDZ-ova zastupnika u Županijskom domu Dragana Papca, ekonomisticu Marijanu Baković, Ivana Klapšića, Natašu Novaković, Marina Orlovića, Tončicu Božić, Pavitu Barun, Davora Hereka, Dunju Holcer, Milorada Karduma, Alekseja Lebeda, Josipa Pandurevića, Sanju Silaj Zeman, Tatjanu Holjevac.

Predsjednika i članove Povjerenstva Hrvatski sabor bira tajnim glasovanjem, a uvjet je da dobiju većinu glasova svih zastupnika, dakle 76 glasova. Biraju se na pet godina, a na svoju dužnost mogu biti izabrani najviše dva puta.