HRAST napao HNS: Važna im je samo podobnost

Rtl

Stranka HRAST ocijenila je u utorak kako je izbor voditelja Ekspertne radne skupine (ERS) pokazao da HNS-u uopće nisu važne stručne ocjene kandidata te da nije riječ samo o omalovažavanju najbolje ocijenjenog kandidata doc. dr. sc. Matka Glunčića, nego i sljedećeg najbolje ocijenjenog kandidata kojeg su također mogli imenovati za njezina voditelja.

Jednako tako HNS-u ništa ne znači ni procedura. Jedino što je HNS-u važno je podobnost. Ako propisanom procedurom ne dobiju kandidata koji im politički odgovara, mijenjat će proceduru, priopćio je HRAST nakon što je poništen natječaj za voditelja ERS-a.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je u utorak kako je na telefonskoj sjednici Posebnoga stručnog povjerenstva odabrano 12 članova Ekspertne radne skupine koja će se baviti obrazovnom reformom u suradnji s Ministarstvom znanosti te da je zbog nemogućnosti postizanja konsenzusa poništen natječaj za voditelja te skupine za provedbu kurikularne reforme. Kao predsjednik Povjerenstva i Vlade, Plenković je odlučio imenovati posebnog koordinatora za rad ERS-a, a riječ je o bivšem ministru znanosti Radovanu Fuchsu.

Matko Glunčić, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, nije bio prihvatljiv HNS-u i ministrici Blaženki Divjak. “Dok smo za HNS bili sigurni da je to njihov stalni modus operandi, ovim potezom postalo je jasno da je takva politika HNS-a, nažalost, superiorna i da je sam predsjednik HDZ-a i Vlade podlegao takvom modelu političkog djelovanja”, navodi HRAST.

Ovaj potez HDZ-a i HNS-a samo je, smatra HRAST, nastavak stare politike izbora voditelja obrazovne reforme koju je HNS sa svojim tadašnjim koalicijskim partnerom SDP-om provodio imenujući Borisa Jokića za voditelja ERS-a na temelju netransparentnoga javnog poziva izbjegavajući javni natječaj predviđen Strategijom obrazovanja, znanosti i tehnologije.

“Navedenim djelovanjem HDZ i HNS definitivno su izgubili i ono malo preostalog povjerenja stručne i znanstvene zajednice u Hrvatskoj koja bi Ministarstvu znanosti i obrazovanja trebala biti prvi partner u radu za bolju budućnost naše djece”, stoji na kraju priopćenja Predsjedništva stranke HRAST – pokreta za uspješnu Hrvatsku.

Rtl