Hrast: Ispravak netočnog navoda

Zagreb, 07.03.2020. - Predstavljanje programskih smjernica Hrvatskih suverenista. foto HINA/ Daniel KASAP/dk

Iz Predsjedništva stranke Hrast – pokret za uspješnu Hrvatsku na adresu našeg portala upućen je dopis u kojem se traži “Ispravak netočnog navoda”.

Dopis, ispravak, prenosimo u cijelosti uz napomenu da je tekst prenesen od Agencije HINA čiji smo korisnici usluga.

Poštovani!

Na vašem web portalu nacionalno.hr 07.03.2020. objavljen je članak pod nazivom

 „Suverenisti: Pripadnike nacionalnih manjina dići na razinu većinskog naroda, tražimo dekomunizaciju i brisanje antifašizma iz Ustava“.  

U tom se članku navodi netočna informacija:  „Član savjeta stranke Ladislav Ilčić rekao je da nude “rješenje pitanja nacionalnih manjina koje provode teror nad većinskim narodom”.“ 

Obzirom na neistinitost te tvrdnje, molimo Vas da sutra ili najkasnije prekosutra (Čl.42, St.2 Zakona o medijima) objavite sljedeći ispravak netočnog navoda, na istom mjestu na vašem web portalu na kojem je objavljen i predmetni članak (Čl.41 Zakona o medijima). Molimo Vas da ispravak objavite bez promjena i dopuna (Čl.41, st.1 Zakona o medijima), a ako želite neku izmjenu ili dopunu da svakako kontaktirate nas (Čl.41, st.1 Zakona o medijima). Ispravak je nešto duži od samog Vašeg navoda, no to nam spomenuti zakon omogućuje (Čl.40, st.4 Zakona o medijima).

Tekst ispravka netočnog navoda:

Na web portalu nacionalno.hr 07.03.2020. objavljen je članak pod nazivom

 „Suverenisti: Pripadnike nacionalnih manjina dići na razinu većinskog naroda, tražimo dekomunizaciju i brisanje antifašizma iz Ustava“.  

U tom se članku navodi netočna informacija:  „Član savjeta stranke Ladislav Ilčić rekao je da nude “rješenje pitanja nacionalnih manjina koje provode teror nad većinskim narodom”.“ 

Ladislav Ilčić nije rekao da nacionalne manjine provode teror nad većinskim narodom. Predstavio je programsku smjernicu iz koje je jasno da je etnički identitet nešto važno i nešto što treba razvijati. Hrvatski suverenisti bit će prvi koji će poticati razvoj tradicije, jezika, folklora i kulture svake etničke zajednice. Također, rekao je da je i državljanstvo nešto važno, odnosno da bi svaki hrvatski državljanin trebao biti zainteresiran za napredak hrvatske države.

Između ta dva pojma – etničkog identiteta i državljanstva postoji i pojam nacionalnost, pri čemu postoje dva koncepta shvaćanja nacionalnosti. Jedan je onaj francuski, u kojem je nacionalnost vezana politički, odnosno uz državljanstvo, pa je svaki francuski državljanin ujedno po nacionalnosti Francuz, i drugi koncept u kojem je nacionalnost vezana za etničku i kulturnu dimenziju.

Hrvatski suverenisti smatraju da u Hrvatskoj imamo shizofrenu situaciju, u kojem je nacionalnost vezana za etničko-kulturnu dimenziju a istovremeno ima toliki politički utjecaj da nacionalne manjine određuju hrvatsku vladu.

To rješenje očito nije dobro jer umjesto da osigurava ravnopravnost, potiče nesnošljivost. Sa sadašnjom situacijom nisu zadovoljni ni predstavnici manjina.

Zato Hrvatski suverenisti pozivaju sve da se odreknu starih i očito neučinkovitih rješenja, te da budu otvoreni za nova rješenja koja njeguju etnički i kulturni identitet a istovremeno osiguravaju političku ravnopravnost svih hrvatskih državljana.

Kraj ispravka netočnog navoda.

S poštovanjem,

Predsjedništvo stranke Hrast – pokret za uspješnu Hrvatsku