Hranj: Vojska je spremna pomoći policiji

Novi načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH viceadmiral Hranj rekao je u utorak vezano za moguće slanje Hrvatske vojske na granicu zbog migrantske krize, kako je vojska spremna za pomoć policiji i može pružiti logističku potporu.

U skladu sa sadašnjim odredbama zakona HV može pružiti ekstenzivnu logističku potporu – transporta, medicinske evakuacije, izgradnje kampova, medicinske i veterinarske potpore i inženjerske potpore, rekao je gostujući večeras u Dnevniku HTV-a.

 “Vojska ima, operativne planove i namjenski organizirane snage koje bi se po odluci aktivirale u prigraničnim područjima, istok, centar, sjever, more i u zraku. U prvoj fazi bit će spremno 2500 vojnika, a mogu se mobilizirati i više ovisno o odluci političkih struktura”, istaknuo je načelnik Glavnog stožera OS RH viceadmiral Hranj, koji je ranije danas preuzeo dužnost na svečanosti u Ministarstvu obrane. 

U svibnju prve ponude za zrakoplove
   
Glede nabave borbenih zrakoplova, što je politička odluka, rekao je kako smatra da Hrvatskoj treba višenamjenski borbeni zrakoplov.

Na pitanje trebaju li nam novi ili rabljeni avioni, načelnik GS OS RH kazao je kako je najbitnije nakon analize odabrati najbolju opciju u odnosu na kvalitetu i cijenu, i političarima ponudimo odabir.

“Prve službene ponude trebale bi doći 7. svibnja. Mi bi ih analizirali iduća dva mjeseca. Ponuditeljima bi dali priliku da poprave ponude i u ožujku donijeli konačnu preporuku. Sredinom godine, odnosno u 9. mjesecu bi se mogla donijeti odluka u kojemu smjeru ići, kazao je Hranj. 

O ulaganjima u mornaricu

Načelnik GS OS RH viceadmiral Hranj, dosadašnji zapovjednik Hrvatske ratne mornarice (HRM) komentirao je i ulaganja u mornaricu.

“Sve u skladu s resursima. Morat ćemo završiti proces uvođenja pet ophodnih brodova. Slijedi nabava dva broda za protuminske aktivnosti, čišćenje mora od mina.  Potom, u idućih 12 godina planiramo izgraditi veći ophodni brod, od oko 90 metara. Bio bi to najveći ratni brod za borbeno djelovanje”, rekao je Hranj.

Dodao je kako su nakon prvih testiranja prototipa dobili izvanredan brod, dosad najbolji brod u HRM-u.