Horvat: Uskoro plaća u Đuri Đakoviću, pregovara se s Amerikancima i dvije europske tvrtke

Ministar gospodarstva Darko Horvat najavio je u subotu da će radnicima Đuro Đaković grupe uskoro biti isplaćena zaostala plaća te da se budućnosti te kompanije razmatra s dva potencijalna strateška partnera i Vladom SAD-a.

“Plaću ćemo, siguran sam, isplatiti tijekom idućeg tjedna. Isti problemi kakve smo u bližoj povijesti imali oko metodologije isplate plaće trgovačkom društvu koje se nalazi u blokadi, dakle slična metodologija kakvu smo primjenjivali i za Uljanik i za 3. maj. Ista metodologija koja je u ovom trenutku glede stečajnog zakona jedina moguća. Siguran sam da ćemo morati pristupiti blokadi računa od samih radnika ili kroz Fininu pomoć isplatiti plaću radnicima”, kazao je Horvat. 

Ministar je zamolio i sve dobavljače za strpljenje. 

“Ono što u ovom trenutku bih zamolio sve dobavljače koji su krenuli s blokadama računa ili Đuro Đaković d.d.-a ili ovisnih društava za malo strpljenje. Dakle, mi u ovom trenutku imamo plan kako osigurati međufinanciranje i kako sve ono što u ovom trenutku je pred samom isporukom završiti, isporučiti i naplatiti, a nakon toga odnosno paralelno s time Đuro Đaković želi li perspektivu mora dobiti jasne smjernice što i kako dalje.”

Rekao je kako može potvrditi da traju razgovori s potencijalnim predsjednicima Uprave Đure Đakovića. 

“Siguran sam da ćemo novog predsjednika uprave imenovati kroz sljedećih 14 dana. Nemojte smetnuti s uma da u ovom trenutku država nije niti većinski, ali niti najveći pojedinačni vlasnik Đure Đakovića. Tako da, naši prijedlozi moraju na jedan zajednički stol, morat će se napraviti jedna koordinacija unutar skupštine i Nadzornog odbora tako da ćemo zajedno s gospodinom Bakićem i malim dioničarima doći do konsenzusa tko će novi na čelo Uprave Đure Đakovića”, ističe Horvat. 

Potvrdio je i kako su dvije Vlade vrlo bilzu interesantnom ugovoru koji će biti presudan za budućnost Đure Đakovića. 

“Dakle pretvoriti Đuro Đaković u jedan lobistički centar ili u jedan servisni centar nečeg što u ovom trenutku jest potentno, a dio je vojne opreme jest naša želja i namjera. Ako u tome ne uspijemo ili ako nećemo imati support ili partnere u jednoj takvoj namjeri, strateško partnerstvo. U ovom razgovoru teku razgovori s dvije europske kompanije koje jesu pokazale interes za Đuru Đakovića, do kad ćemo imati jasnu i iskristaliziranu situaciju kao i u segmentu drugih problema koji su se dogodili unutar hrvatskog gospodarstva, ja ću istog trenutka kada informacije budu vjerodostojne opet ovako izaći pred hrvatsku javnost i sve to skupa izreći u kameru”, kazao je ministar. 

Upitan o kojoj se to točno drugoj Vladi radi, ministar je kazao kako se radi o Vladi Sjedinjenih Američki Država.