Horvat od Štromara preuzeo Ministarstvo graditeljstva i najavio prve poteze

Darko Horvat preuzeo resor prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine

Novi ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat preuzeo je u petak taj resor, a tijekom primopredaje s dosadašnjim ministrom Predragom Štromarom uručeno mu je i izvješće o radu  Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja u proteklom mandatu, priopćeno je iz Ministarstva. 

Kako se prenosi u priopćenju, ministar Horvat zahvalio je dosadašnjem ministru na kvalitetnoj suradnji u proteklom razdoblju te odmah najavio kako će se već na današnjoj sjednici Vlade, prvoj u novom mandatu, naći prijedlog zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije.

“Vremena za čekanje nemamo, jer su pred nama već sada veliki izazovi s kojima smo se spremni nositi. Zahvaljujem svom kolegi Štromaru na svemu što je učinjeno u pripremi ovog zakona, koji će biti jedan od glavnih prioriteta Vlade u narednom razdoblju. Prijedlog zakona već danas šaljemo u saborsku proceduru, te o njemu idući tjedan očekujem kvalitetnu i konstruktivnu raspravu. Napravit ćemo sve što je moguće kako bi ljude što prije vratili u njihove domove, a zgrade i kuće sanirali prvenstveno zbog sigurnosti svih naših građana”, rekao je Horvat, dodatno naglasivši kako treba biti svjestan da će provedba samog programa obnove u sklopu zakona biti proces koji će trajati godinama.

Horvat je najavio kako će u kontinuitetu nastaviti s projektima koji su se pokazali dobrim, poput energetske obnove i subvencije stambenih kredita za mlade.

Također, s obzirom na spajanje pojedinih ministarstava, preuzet će se i poslovi iz resora državne imovine za koje isto već postoji vizija i plan rada. 

Novi ministar istaknuo je da postoje dvije stvari na koje će u narednom mandatu staviti naglasak u segmentu upravljanja državnom imovinom. 

“S jedne strane, kao netko tko dolazi iz resora gospodarstva, želja mi je poduzetnicima staviti na raspolaganje svu neaktivnu imovinu i pružiti im priliku da je preuzmu, obnove, koriste, a dugoročno i otkupe po povoljnim uvjetima. Drugo, razmotrit ćemo opciju prodaje svih državnih udjela u onim kompanijama u kojima država nema utjecaja na donošenje poslovnih odluka”, zaključio je Horvat.

U priopćenju se podsjeća i kako su glavni ciljevi ministarstva u mandatu Štromara bili osigurati mladima krov nad glavom, a kroz digitalizaciju ubrzati procese izdavanja dozvola te povući što više sredstava iz EU fondova za energetsku obnovu, kao i ojačati građevinski sektor, a pritom zaštititi prostor. 

“Zahvaljujući tim mjerama 21 tisuća mladih obitelji ima svoj dom, obnovljene su brojne bolnice, škole, vrtići i stambene zgrade, a pripremljena je i energetska obnova kuća. Uspjeli smo ukinuti nepotrebne namete, digitalizacijom pojednostaviti, ali i pojeftiniti procese izdavanja dozvola, a uvjeren sam da će se taj projekt nastaviti. Moramo uvoditi reforme i okaniti se starih navika jer je to preduvjet da se ova zemlja razvija”, poručio je Štromar.