Ministar gospodarstva Darko Horvat kazao je u četvrtak uoči sjednice Vlade da od Uprave Uljanika očekuje da danas ili sutra odluči tko će biti novi strateški partner.

“Prema mojim jučerašnjim informacijama od Uprave, u ovom trenutku traje treća iteracija odgovora na upite kojima se objašnjavju kondicije unutar odgovora koji su pritisgli. Pristigla su dva odgovora, očekujemo i treći. Mislim da nakon treće iteracije neće biti potrebno postavljati dodatne upite. Od Uprave očekujem danas ili sutra da odluči tko će biti strateški partner”, rekao je Horvat.

Dodao je da će javnost saznati imena onih koji su bili u data roomu, koji su predali odgovore i od kojih bi se htjelo da budu strateški partneri.

Horvat je komentirao i izjavu direktora 3. maja Maksimilijana Percana da za to brodogradilište postoji strateški partner koji je voljan dati financijska sredstva da se odblokira račun.

“Ista pravila vrijedit će za sve. Svatko tko može financijski pratiti financiranje zvat ćemo ga potencijalnim strateškim partnerom. Sve one koji s uplatom gotovog novca neće moći pratiti financiranje nećemo uzimati u obzir. Sve ovisi o tome kad će Uprava odabrati partnera, prvo moramo sjesti za stol. Uprava i novi strateški partner što hitnije trebaju izraditi plan restrukturiranja koji će pokazati načine financiranja. Ako u ovom trenutk jedan od potencijalnih partnera ima takvu mogućnost, mislim da s takvim treba razgovarati”, rekao je Horvat.

Na pitanje o medijskim napisima kako Amerikanci žele od Rusa preuzeti vlasništvo nad Agrokorom Horvat je rekao da ne može odgovarati jer nema relevantne podatke od izvanrednog povjerenika Fabrisa Peruška.

“Danas ću imati sastanak s kolegom Peruškom. Ono što znam je da se izvanredna uprava radi na pronalasku načina za refinanciranje roll-up kredita. Vjerujem da ćemo to uspjeti u sljedećim mjesecima”, rekao je Horvat.