Horvat: Investitori načelno više zainteresirani za 3. maj, ne i za pulsko brodogradilište

Izvor: Nacionalno/D.Prša

Ministar gospodarstva poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je da će Danko Končar kao strateški partner Uljanika svoju ozbiljnost dokazati kad pokaže spremnost za dokapitalizaciju tvrtke, a kazao je i da se vode razgovori s drugim investitorima, koji su načelno više zainteresirani za 3. maj, ali ne i za pulsko brodogradilište.

Horvat je u intervjuu za subotnji Jutarnji list rekao da će Končar, kao strateški partner koji je odabran od Uprave Uljanik grupe i potvrđen od strane Nadzornog odbora, svoju ozbiljnost dokazati u trenutku kada, nakon prihvaćanja programa restrukturiranja, pokaže spremnost dokapitalizacije kroz predviđenu uplatu od 200 milijuna eura.

“Na taj bi način, zajedno s državom, osigurao likvidnost brodogradilištima Uljanik i 3. maj. No, sve su opcije otvorene. Ne pojavi li se Kermas energija kao ozbiljni strateški partner i ne dokaže li svoju spremnost gotovinskom uplatom, na Upravi je, a i svima nama, da reizborom strateškog partnera osiguramo modele financiranja kojima će se prioritetno završiti brodovi koji su započeti a koji se trenutno nalaze na navozu, a nakon toga da se osigura i dugoročno financiranje brodova koji se trenutno nalaze u knjizi narudžbi”, kazao je Horvat.

Kazao je i da se vode vode ozbiljni razgovori s investitorima iz Kine, Južne Koreje, Njemačke, Nizozemske, Italije, a ovoga se tjedna održao sastanak i s investitorima iz Ukrajine.

“Svi su oni načelno više zainteresirani za 3. maj, a ne i za pulsko brodogradilište. No, svi oni moraju najprije napraviti dubinsko snimanje Uljanik grupe kako bi mogli donijeti svoje poslovne odluke i dati obvezujuće ponude”, istaknuo je Horvat.

Na upit o isplati plaće za rujan u Uljanik grupi, Horvat je odgovorio da država ovoga puta neće moći pomoći.

“Razgovarali smo s komercijalnim bankama u kojima Uljanik ima depozite koje bi se eventualno moglo ‘osloboditi’, ali one se tome protive jer bi time državno jamstvo za te kredite naraslo s 80 na 100 posto, a to bi se onda moglo protumačiti kao neregularna državna potpora, što je protivno pravilima EK”, kazao je.

Zbog blokiranih računa postoji opasnost od stečaja nekih tvrtki iz Uljanik grupe.

“23. listopada proći će točno 60 dana od početka blokade u brodogradilištu 3. maj te ako Uprava ne pronađe način da deblokira račun, a blokada trenutno iznosi oko 35 milijuna kuna, silom zakona morat će se pokrenuti stečaj”, napominje Horvat.

Dodaje da nije za opciju stečaja i da će nastojati da se nastavi proces proizvodnje do usvajanja programa restrukturiranja ili dolaska novih strateških partnera.