HOO-ova Komisija za ravnopravnost spolova u sportu obilježila 20 godina rada

Izvor: HOO

Komisija za ravnopravnost spolova u sportu Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) obilježila je u zagrebačkom hotelu Panorama 20. obljetnicu uspješnog djelovanja.

Svečanosti su nazočili brojni bivši i sadašnji članovi te ugledni gosti, predvođeni predsjednikom HOO-a Zlatkom Matešom i ravnateljicom Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH Helenom Štimac Radin.

U uvodnoj riječi predsjednica HOO-ove Komisije za ravnopravnost spolova Morane Paliković Gruden dala je sažet presjek rada ovoga tijela, od samih početaka kada se zvalo Odborom za skrb o ženama u sportu: Iako bi za naše društvo ženski i muški sport trebali biti jednako važni, neravnopravnost itekako postoji, a ponajviše u upravljačkoj sferi. To najbolje dočarava podatak o samo šest žena članica skupštine vrhovnog sportskog tijela kod nas − Hrvatskog olimpijskog odbora.

S tim se složio i Zlatko Mateša, apostrofirajući velike zasluge sportašica za hrvatske olimpijske uspjehe: Vijeće HOO-a ima dvije vrlo sposobne dopredsjednice, ali sveukupno nisam zadovoljan udjelom žena u našim upravljačkim tijelima. Nemamo ih dovoljno, a u svijetu sve ide u tom pravcu, pa čak i u samom sportu sve se više forsiraju mješoviti parovi, čak i mješovite posade u nekim sportskim disciplinama.

Predstavnica Vladina Ureda za ravnopravnost spolova Helena Štimac Radin pozdravila je skup i s govornice pokazala letak koji sadrži preporuku Odbora ministara/ministrica Europe o rodno osviještenoj politici.

Tajnica HOO-ove komisije Gordana Borko dojmljivom je prezentacijom dočarala što se sve napravilo u prošla dva desetljeća. Nakon toga najzaslužnijima su dodijeljene zahvalnice. Dobile su je: Helena Štimac Radin, potom sve tri predsjednice u dosadašnjem razdoblju − Katica Ileš (1997. − 2000.), Iva Gavez (2001. − 2004.) i Morana Paliković Gruden (od 2004.), njihove tajnice − Dubravka Lukić i Gordana Borko, te dvije županijske sportske zajednice − karlovačka i bjelovarsko-bilogorska.

U razgovoru s Helenom Štimac Radin predsjednik HOO-a Zlatko Mateša inicirao je zanimljiv prijedlog za poboljšanje statusa žena u upravljačkim tijelima. U suradnji s Vladinim uredom, kojem je na čelu Štimac Radin, bit će zatraženo da se u nacrt novog Zakona o sportu uvrsti prijedlog o zastupljenosti žena u upravljačkim tijelima klubova i saveza, sukladno postotku sportašica u njima.