Holy: Bernardić prekršio statut SDP-a, moguće izglasavanje nepovjerenja

HRT

Nakon što je predsjednik SDP-a Davor Bernardić čestitao TV voditelju Velimiru Bujancu na vjenčanju i nakon što se saznalo kako je SDP podigao kredit bez znanja predsjedništva na sjednici predsjedništva stranke očekuje se prava drama koju bi skupo mogao platiti i predsjednik Bernardić.

Vrijeme će pokazati. Daleko opasnija situacija za njega je ova s dizanjem kredita bez prethodnog odobrenja predsjedništva i informiranja poslovnog odbora stranke zato što se na taj način direktno kršio statut stranke. Nisam sigurna kako se hrvatski sudovi ponašaju kada se krše stranački statuti – to treba vidjeti.

Ako je sve prema zakonu provedeno, nisam sigurna tumači li se stranački statut u tom smislu i ne vjerujem u kaznenu odgovornost. U svakom slučaju ovo je jako neugodna situacija za Bernardića i ne znam što je imao na umu kada je dopustio da se takva situacija uopće dogodi, odgovorila je pitanje kakva je budućnost Bernardića bivška saborska zastupnica Mirela Holy gostujući u emisiji HRT-a Studio4.

Naime, zbog lošeg finacijskog stanja SDP je podignuo kredit od 800.000 eura, a u zalog su dane nekretnine u Poreču i Maksimirskoj ulici u Zagrebu.

Prema statutima stranaka za financijsko poslovanje stranaka je odgovoran poslovni, odnosno financijski direktor. Predsjednik stranke je odgovorna osoba za ukupno funkcioniranje stranke. Pretpostavljam da je u ovom slučaju na ugovoru o kreditu bio potpis i jednog i drugog, rekla je Holy.

Na pitanje kakve će biti posljedice Holy je odgovorila kako misli da će ovo biti jako neugodna situacija za Bernardića, najneugodnija do sada. Koliko je meni poznato statut SDP-a predviđa da ako predsjednik stranke krši statut, a ovdje je Bernardić kršio statut stranke jer je  takvu odluku trebalo donijeti predsjedništvo i potvrditi poslovni odbor stranke, moguće su sankcije u smislu da se izglasa nepovjerenje predsjedniku stranke. To bi onda trebalo ići prema glavnom odoboru stranke, objasnila je.

Forum mladih SDP-a, iz kojeg je i iznjedrio Bernardić, kritizirao je šefa stranke zbog čestitke Bujancu. Holy je rekla kako tu ne vidi problem i kako je to prenapuhano. Nisam licemjer, da je mene Bujanec pozvao na vjenčanje, zahvalila bih se i rekla ne, ali bih mu čestitala. Ne vidim tu ništa sporno. Za vrijeme bivšeg predsjednika SDP-a Zorana Milanovića događale su se puno gore stvari kada govorimo o koketiranju s desnicom. Svi ti koji se danas s takvom harangom obrušavaju na Bernardića tada su šutjeli. Tu se radi se o licemjerju. Bernardić je laka meta, on nije takav tip predsjednika kao što je bio Milanović. Naravno da ga treba kritizirati, a ovo što je napravio s kreditom je nedopustivo, smatra Holy.