Hojski: Lokalni izbori trebali bi koštati preko 100 milijuna kuna

Slaven Hojski

Predstojeći lokalni izbori 16. svibnja trebali bi koštati preko 100 milijuna kuna, izjavio je u subotu član Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Slaven Hojski te najavio da će Hrvatski zavod za javno zdravstvo do kraja travnja objaviti preporuke vezane za izborne skupove.

“Ovo su vrlo skupi izbori”, rekao je Hojski u Dnevniku HRT-a, napominjući da će se izbori provoditi u dva kruga, a Vlada je na prijedlog DIP-a prihvatila povećanje naknada za rad biračkih odbora.

Naveo je kako će glasačkih listića u prvom izbornom krugu biti oko 14 milijuna, 30 tona papira koštat će oko pet milijuna kuna, deset milijuna kuna je informatička potpora, a naknade dobiva 65.000 članova biračkih odbora na 6500 biračkih mjesta, pri čemu predsjednik odbora dobiva 400 kuna, a član 350 po izbornom krugu.

Naknade za sedam tisuća članova izbornih povjerenstava kreću se od dvije do šest tisuća kuna, ovisno o broju biračkih mjesta.

Vezano za specifičnost ovih izbora zbog pandemije koronavirusa Hojski je kazao kako su na snazi dvije preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) – oko rada izbornih tijela i vezano uza prikupljanje potpisa.

“Prošle godine bila je slična situacija i DIP je primalo kandidature u Hrvatskom saboru. Sad se primaju na 576 mjesta što je veći izazov jer toliko imamo jedinica lokalne i regionalne samouprave. Sva naša izborna povjerenstva dobila su naputak kako organizirati rad vezano za epidemiju i mislim da tu neće biti nikakvih problema”, istaknuo je.

Što se tiče preporuke za prikupljanje potpisa, koje je jučer počelo i trajat će sve do 29. travnja u ponoć, HZJZ je dao preporuke po kojima štandovi za potpise moraju biti na otvorenom, razmak u redovima, obvezne maske na otvorenom, vlastiti dezinficijens.

Budu li se dijelili promotivni materijali, dodao je Hojski, moraju biti sa strane te nema zadržavanja na štandu.

Preporuke za izborne skupove do kraja travnja

Vezano za izborne skupove, kazao je, najavljeno je da bi preporuke HZJZ-a trebale biti gotove do kraja travnja, a nakon što se prikupe potpisi povjerenstva će to obraditi i u roku dva dana objaviti pravovaljane kandidacijske liste i kandidature, najkasnije 1. svibnja u ponoć.

Hojski je naveo da će se o tome kako će glasati osobe u izolaciji i samoizolaciji DIP oglasiti tehničkom uputom kojom će obuhvatiti cijeli izborni dan, 16. svibnja.

Najavio je da će te osobe glasati isto kao na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima, pa će se i oni u izolaciji i oni u samoizolaciji prijaviti izbornom povjerenstvu tri dana prije izbora ili biračkom odboru na dan izbora.

Predstavnici odbora doći će pred njihovu kuću ili vrata, a oni koji su zaraženi glasat će uz pomoć osobe od povjerenja i članovi biračkih odbora neće s njima biti u izravnom kontaktu.

Na potresom pogođenim područjima biračko mjesto bit će u šatoru

Hojski je rekao kako je DIP detektirao 51 biračko mjesto koje zbog potresa u Sisačko-moslovačkoj županiji nije u funkciji, a za 26 tih mjesta našao je zamjensku lokaciju, odnosno šator.

“Biračko mjesto će biti u šatoru sa svom logistikom, Civilna zaštita osigurat će šatore, logistiku, agregate, rasvjetu i sve ono što treba da bi se uredno obavljali izbori”, istaknuo je.