Hoće li kvote za otpad biti povećane?

Izvor: Nacionalno/D.Prša

Ovaj mjesec – otpad je jedna od glavnih tema u zemlji. Na snagu je stupila Vladina uredba koja gradovima i općinama daje tri mjeseca za pokretanje održivog sustava gospodarenja komunalnim otpadom.

Prema podacima Agencije za okoliš i prirodu odgovarajuće planove do kraja listopada prihvatilo je samo 115 od 556 gradova i općina. U Karlovcu na odlagalištu Ilovac godišnje moraju smanjiti količinu otpada za 20-ak posto. U suprotnom, Gradu prijeti kazna.

U samo jednom kamionu ima oko 6 tona otpada. I tako kamion za kamionom – i nakupi se brdo otpada. Na odlagalištu Ilovac do kraja godine smije se odložiti 11.000 tona. Izračuni su da će biti oko 700 tona viška. To znači – kazna od 50 do 70.000 kuna.

Nužne su promjene kako se takav scenarij ne bi ponovio iduće godine. Ključno je razdvajati otpad. Zato je, među ostalim, napravljeno i reciklažno dvorište na Ilovcu.

Pilot projekt odvajanja otpada provodi se u 3 gradske četvrti, a ovako nešto trebalo bi iduće godine zaživjet za cijeli grad. Za taj plan trebaju se građanima osigurati nove kante za svaku vrstu otpada i napraviti veća sortirnica na Ilovcu. To ne možemo bez europskog novca, a za njega pak možemo konkurirati tek nakon što Grad Karlovac donese plan gospodarenja otpadom. Obećavaju – bit će do kraja ove godine.

Sortiranje bi trebalo na godišnjoj razini smanjiti količinu otpada za 20-ak posto. Do 2022. trebali bi biti spremni na zatvaranje Ilovca i sav otpad preseliti u regionalni centar za gospodarenje otpadom na Babinoj gori. A i on je još na razini planova.

Regionalni centar je investicija od oko 30 milijuna eura. Kad se tomu pribroje i sredstva potrebna za provedbu plana gospodarenja otpadom do 2022., ta se investicija povećava za još oko 5 milijuna eura. Nadaju se – većina će biti plaćena europskim novcem, a hoće li i koliki dio troškova te investicije snositi građani, za sada se još nitko ne usudi prognozirati.