HNS zgrožen “huškačkim napadom” Živog zida na novinarku: To su populisti opasnih namjera

Zgroženi “huškačkim napadom” Živoga zida na novinarku Jutarnjeg lista Željku Godeč, iz HNS-a su u ponedjeljak osudili svaki udar na slobodu medija te poručili kako je Živi zid još jednom pokazao da su “populisti opasnih namjera koji se po uzoru na totalitarne režime ne ustručavaju pozivati na javni progon onih koji se usuđuju propitkivati njihov rad”.

“U Hrvatskoj narodnoj stranci – liberalnim demokratima zgroženi smo huškačkim napadom Živog zida na novinarku Jutarnjeg lista i najstrože osuđujemo svaki udar na slobodu medija”, stoji u objavi HNS-a na facebooku.

HNS poručuje da je tim potezom Živi zid “još jednom pokazao svoje pravo lice: oni nisu nikakav borac za pravdu, već posve suprotno – populisti opasnih namjera koji se po uzoru na totalitarne režime ne ustručavaju pozivati na javni progon onih koji se usuđuju propitkivati njihov rad”.

Na facebook stranici Živog zida u subotu navečer objavljena je fotografija novinarke Željke Godeč uz napise “Expert za lažne vijesti – hanzamedia” te “#fakenews”, a fotografiju prati tekst u kojem se navodi kako novinarka “već godinama sustavno trola protiv Živog zida, piše poluinformacije, poluistine, izvodi zaključke koji nemaju veze sa činjenicama, postavlja teze koje su aposlutna laž, ali u formi pitanja, da je se ne može tužiti”.

Iz Živog zida ustvrdili su i kako je “moralni kompas novinarke, koja plaću dobiva od kralja ovrha, čovjeka koji je popljačkao pola zemlje, izgleda potonuo”. Objava koja završava pitanjem – “Što vi mislite, izvrće li činjenice ili je nepismena? Ili jednostavno zla?”, prikupila je brojne komentare korisnika te društvene mreže, u kojima neki od njih vrijeđaju novinarku. 

Sloboda medija, sloboda govora i nezavisno novinarstvo istinski su čuvari demokracije, naglašavaju iz HNS-a dodajući kako, kao liberalna stranka, smatraju da je na svima nama odgovornost, osobito na parlamentarnim strankama, da se borimo za očuvanje demokratskih vrijednosti i osudimo opasne ispade pojedinih političkih stranaka.

Napad Živog zida na Željku Godeč u nedjelju je najoštrije osudilo i Hrvatsko novinarsko društvo (HND).