HNS u 2017. poslovao s gubitkom od 5,6 milijuna kuna

HNS

U petak je u Zagrebu odražna sjednica Skupštine Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) na kojoj je 39 nazočnih članova, od njih 56, prihvatilo izvješća o radu Izvršnog odbora i drugih tijela za prošlu godinu, kao i prijedlog završnog računa te izvješće revizora.

Najavljen je početak velikog projekta obnove terena prvoligaških klubova, a Ante Pavlović je postao prvim počasnim glavnim tajnikom HNS-a.

“U ovu godinu ušli smo i s promjenama u ustroju Saveza, koje za cilj imaju još više unaprijediti sve naše organizacijske procese. Želimo do kraja iskoristiti potencijale hrvatskog nogometa koji djeluje u teškim uvjetima, na malom tržištu i sa slabim gospodarstvom. Ponosni smo što u takvim okolnostima uspijevamo kroz vlastitu djelatnost financirati brojne aktivnosti i projekte. Moramo i dalje biti pažljivi u raspolaganju svojim sredstvima te ulagati u razvoj nogometa i bazu kao što to činimo svih ovih godina. Jedino tako možemo nastaviti s kontinuitetom odličnih rezultata”, rekao je predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker u govoru kojim je otvorio rad skupštinara.

“Ove godine uživat ćemo u spektakularnim utakmicama s hrvatskom reprezentacijom, no iskoristimo taj pozitivan zanos i u svim drugim aspektima. Za razvoj domaćih natjecanja, za izgradnju infrastrukture, za konstruktivan dijalog s državom i lokalnim sredinama o konkretnoj pomoći za infrastrukturu i nogomet mladeži. Smatram da sve što činimo treba biti usmjereno prema mladim nogometašima i nogometašicama, da njima omogućimo što bolje uvjete za razvoj i bavljenje nogometom”, istaknuo je Šuker.

U preodočenom financijskom izvješću za 2017. godinu stoji da je Hrvatski nogometni savez ostvario prihode u iznosu od 142.124.409,04 kuna, dok su rashodi bili u iznosu od 147.743.925,21 kune, što čini manjak od 5.619.516,17 kuna. Prihodi su za 9,3 posto premašili ono što je bilo predviđeno planom, a rashodi su bili veći za 8,6 posto u odnosu na plan, ali je manjak prihoda nad rashodima bio na razini 93,7 posto od planiranog.

“Manjak prihoda nad rashodima očekivan je s obzirom da se u 2017. godini nisu održavale završnice europskog ili svjetskog prvenstva. To je uobičajena praksa. Savez je u 2017. godini ostvario sve programske ciljeve, a jedan od najvažnijih je plasman A-reprezentacije na SP, što će donijeti značajna financijska sredstva koja će nam omogućiti nova ulaganja u razvoj nogometa”, pojasnila je voditeljica HNS-ova Odjela za računovodstveno-financijske poslove Ružica Bajrić.

Revizorsko izvješće predstavio je Vladimir Topolnjak iz PwC-a te rekao da “svi financijski izvještaji Hrvatskog nogometnog saveza istinito i fer prikazuju financijski položaj HNS-a i financijsku uspješnost, u skladu sa Zakonom o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija”.

Izglasane su izmjene Statuta i Disciplinskog pravilnika te odbijene dvije molbe za ublažavanje kazni, a HNS-ov direktor natjecanja i infrastrukture Marijan Kustić objavio je da je dovršen natječaj za obnovu prvoligaških terena. “Odabrali smo dva izvođača radova i idući ćemo tjedan s njima održati sastanke. S gradovima smo već potpisali ugovore i krećemo s tim, možda i najvećim, projektom Hrvatskog nogometnog saveza”, rekao je Kustić.

Jedan od najistaknutijih i najdugovječnijih sportskih djelatnika te dobitnik brojnih državnih priznanja za svoj doprinos hrvatskom nogometu i sportu općenito, 84-godišnji Ante Pavlović postao je prvim počasnim glavnim tajnikom HNS-a, institucije u kojoj je bio savjetnik, glavni tajnik i član Izvršnog odbora.

“U temelje hrvatskog nogometa ugrađena je borba HNS-a za samostalnost Hrvatske. Ona se vodila u svim fazama, posebno u Jugoslaviji. I utakmicom protiv SAD-a ostvarena je konačna pobjeda, kao jedinstvene utakmice u svijetu gdje je jedna reprezentacija izvan Fife igrala s momčadi iz Fife. Zadržimo te vrijednosti hrvatskog nogometa, razvijajmo nacionalnu svijest, mi smo kroz nogomet donijeli našu himnu, zastavu i grb u sve domove svijeta, što nitko ni izbliza nije učinio.

Zato budimo ponosni na Hrvatski nogometni savez i hrvatski nogomet”, rekao je Ante Pavlović nakon što ga je Davor Šuker imenovao počasnim glavnim tajnikom Hrvatskog nogometnog saveza. Na Skupštini su dodijeljene i HNS-ove prestižne nagrade Trofej podmlatka, koje su dobili Stjepan Benić, Jozo Pirić, Milan Đuričić i posthumno Rudolf Krznarić.