HNS protiv prijedloga Obiteljskog zakona ministrice Murganić

Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati neće podržati prijedlog novog Obiteljskog zakona koji je jučer pušten u javnu raspravu.

U 21. stoljeću potpuno je neprihvatljiva definicija obitelji koja kaže da bračni par bez djece nije obitelj, priopćeno je iz te stranke.

“Sloboda u planiranju obitelji i odlučivanju o rađanju djece koja se i ovim prijedlogom zakona osporava, jedna je od temeljnih sloboda. Također, novim prijedlog Obiteljskog zakona izvanbračni parovi moći će samo u iznimnom slučaju posvojiti dijete, dok je u isto vrijeme u Hrvatskoj čak 80 tisuća parova neplodno. Što je s roditeljima koji su tijekom života izgubili dijete?

HNS je u Vladu RH unio liberalni svjetonazor i uvijek će stajati na braniku ljudskih prava i građanskih sloboda, kao i prava na privatnost i odabir životnog stila. Osjetljiva ideološka i svjetonazorska pitanja moraju se shvatiti ozbiljno, sve ostalo šteti svakoj osobi pojedinačno, ali i društvu u cjelini.

Vrijeme je i da se promjeni trenutna praksa kojom se prijedlozi zakona odmah nakon radnih tijela puštaju u javnost i na taj način izazivaju zbrku u javnosti. Predlažemo da se ovaj prijedlog zakona povuče iz javne rasprave na doradu kako nepotpuna rješenja ne bi dodatno izazvala lošu percepciju u javnosti”, navode u priopćenju.