HNS ne može čekati mjesecima: ZDS-u nema mjesta u Hrvatskoj

Foto: HNS

HOS-ova ploča s pozdravom “Za dom spremni” premještena je iz Jasenovca u Novsku, a gost Novog dana N1 televizije bio je saborski zastupnik i predsjednik Kluba zastupnika HNS-a Milorad Batinić, čija je stranka partner u Vladi premijera Andreja Plenkovića, kojemu poručuje da su nezadovoljni trenutnim rješenjem oko ploče.

Čime niste zadovoljni?

Prvenstveno načinom uklanjanja pozdrava, naša intencija i razgovora s partnerima je bila da taj pozdrav nije HNS-u prihvatljiv. Nemamo ništa protiv HOS-a i obilježja poginulim partnerima, ali za nas taj pozdrav nije prihvatljiv.

Što to konkretno znači?

Konkretno znači da ploča može ostati, ali taj poziv nije prihvatljiv iz poznatih razloga.

No nije li to sve bilo usklađeno, kako kaže premijer?

Ne detalji koliko mi je poznato, postoji presuda Ustavnog suda i sudska praksa i trebalo je to riješiti na pravi način da se s tih ploča ukloni “za dom spremni” – način nije na nama, ali “za dom spremni” nije prihvatljiv, da sad ne ponavljam povijesne teze i činjenice. Razgovarat ćemo s partnerima i vjerujem da će premijer imati kvaliteno obrazloženje.

Dakle, niste zadovoljni?

To nije na trgu rješenja koje smo iskazali.

Što bi trebali biti po vama daljni koraci u pregovorima HNS-a i HDZ-a?

Razgovarat ćemo da vidimo u kojem smjeru dalje promišljati uklanjanje “za dom spremni”.

Je li vam prihvatljivo da to bude do sredine iduće godine?

Kao HNS nismo isključivi, ali smatramo da predugo otezanje s rješavanjem tog problema nije na dobrobit građana i Republike Hrvatske. Razgovarat ćemo koliko bude potrebno, ali nije operativno, niti funkcionalno voditi duge razgovore.

Je li vam prihvatljivo da ti razgovori traju mjesecima?

Treba razgovarati, pojasniti, ali predugo može biti kontraproduktivno.

Čuli smo jučer na konferenciji za medije HOS-a pozdravljanje sa ZDS – je li vam to prihvatljivo?

Nije prihvatljivo.

Kako vidite konačno rješenje problema?

Pozdrav ZDS je neprimjeren i nije mu mjesto u javnosti u Hrvatskoj. Za nas je dovoljno rješenje Ustavnog suda i sudska praksa.

Koliki je utjecaj HNS-a u Vladi, jučer je potpredsjednik Vlade HNS Predrag Šromar kazao da nije znao za odluku samo o premještanju?

HNS je dio Vlade i HNS u Vladi učestvuje s dvoje ministara, kao partneri očekujemo da smo informirani o svemu i ne vidim problem u tome da HNS ima premali utjecaj u Vladi, ali na Vladi je da premijer o svemu obavještava. Ukoliko se dogodio propust, to je u nadležnosti ministra uprave, a i samog predsjednika Vlade, a smatram da je trebao biti upoznat.

Hoće li HNS i kada preispitivati svoje ciljeve i rezultate u Vladi?

Sto dana Vlade je neka referentna točka kada preispitujemo učinke i jesmo li ostvarili zcrtano i u kojem postotku, a s ciljem da ukoliko neke ciljeve nismo dosegli da se ubrzamo i nastojim ih ostvariti. To je možda, 100 dana, i kratak period, pred nama je mandat i vjerujem da ćemo ga odraditi do kraja i tad ćemo podvući crtu.