HNS Glogoškom: Ne izvrćite naše riječi i stavove

HNS je u otvorenom pismu predsjednika Udruge 100-postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida 1. skupine Đuru Glogoškog zamolio da ne izvrće njihove riječi i stavove, poručivši da nikada ni jednog hrvatskog branitelja nisu nazvali fašistom, kao i da im nije sporan HOS, već pozdrav “Za dom spremni” koji, kako ističu, treba u najkraćem mogućem roku ukloniti sa spomen-ploče postavljene u Jasenovcu.

Uz dužno poštovanje prema vama i svim hrvatskim braniteljima koji su zaslužni za stvaranje samostalne hrvatske države imamo potrebu reagirati na vaše izjave, kao stranka čiji članovi su također bili sudionici Domovinskog rata te su i danas pozvani braniti dignitet svoje zemlje, stoji u pismu HNS-a Glogoškom.

Hrvatskoj nisu potrebna fašistička obilježja kao što ni građani ne zaslužuju da ih se opterećuje raspravama o temi koja mora imati samo jedan zaključak – uklanjanje natpisa “Za dom spremni” na ploči u Jasenovcu u najkraćem mogućem roku, poručuju iz HNS-a.

Za Hrvatsku je danas glavna tema, ističe HNS, hitna provedba “kvalitetne obrazovne reforme s kojom uskoro krećemo i projekata koji osiguravaju gospodarski napredak”. HNS je postigao dogovor s premijerom i predsjednikom HDZ-a Andrejem Plenkovićem te očekujemo da se taj dogovor i poštuje, navode.
Dodaju da stranka cijeni i poštuje svakog hrvatskog branitelja te da su za HNS svi hrvatski branitelji jednako vrijedni i jednako zaslužni za stvaranje hrvatske države, bez obzira na to u kojoj su se postrojbi borili.

Nikada ni jednog hrvatskog branitelja nismo nazvali fašistom te vas molimo da ne izvrćete naše riječi i stavove, dovodivši time u zabludu hrvatsku javnost, poručuju Glogoškom.

Svakom obrazovanom čovjeku danas je jasno da je pozdrav “Za dom spremni” nastao u vrijeme diktature Ante Pavelića te je jednak nacističkom pozdravu “Sieg Heil” pod kojim su ubijeni milijuni nedužnih ljudi. Cijeli je svijet osudio taj zločinački režim i fašističke pozdrave, pa tako i mi, tu nema dileme za nikoga. Stoga ne vidimo zašto smatrate naše inzistiranje za micanjem tog pozdrava s ploče u Jasenovcu opasnim, dodaje HNS u otvorenom pismu Glogoškom.

Nepošteno je prema poginulim braniteljima koji su dali svoj život za slobodnu i demokratsku Hrvatsku da njihova žrtva bude u sjeni neprihvatljivih ideoloških pokliča i poruka. Domovinski rat vodio se za slobodnu i demokratsku Hrvatsku i svaka žrtva u toj borbi zaslužuje poštovanje i dignitet, a ne da ju se koristi za ideološka prepucavanja, zaključuje HNS.

Glogoški je u ponedjeljak u Osijeku vrlo opasnima ocijenio izjave potpredsjednika Vlade Predraga Štomara, potpredsjednika Sabora Furija Radina i saborskog zastupnika Milorada Pupovcau kojima govore da su obilježja HOS-a, koje su bile legalne postrojbe Oružanih snaga RH, fašističke oznake.