HNiP: Krajnje neprimjeren pritisak oporbe i udruga na HRT

Udruga Hrvatski novinari i publicisti (HNIP) foto HINA

Hrvatski  novinari i publicisti (HNiP) u utorak su ocijenili krajnje neprimjerenim pritisak opozicije i različitih udruga na hrvatsku radioteleviziju (HRT) i ističu kako je tu riječ o “medijskom obračunavanju politike s javnim servisom”.

“Hrvatska  radiotelevizija u 27 godina višestranačja svjedočila je mnogim oblicima pritisaka, no ovih dana svjedočimo orkestriranim napadima kako opozicije tako i različitih  udruga. 

Atmosfera pritiska u kojoj se proziva HRT zbog tužbi protiv nakladnika, a koje su rezultat legitimnih pokušaja da se dobije pravna zadovoljština zbog zaštite ugleda i digniteta HRT-a, kulminirala je izbacivanjem novinarske ekipe HRT-a  s medijske konferencije najjače oporbene stranke SDP-a, odnosno onemogućavanjem novinara u izvršavanju njihovog osnovnog poslanja, a to je objektivno izvještavanje o događajima.

Ovoj harangi protiv HRT-a nenačelno su se pridružile i neke cehovske udruge čiji članovi dovode javnost u zabludu da HRT ne izvršava svoje zakonske obveze prema neovisnim dobavljačima”, stoji u priopćenju HNiP-a.

Iz HNiP-a pozivaju sve strane na dijalog te ističu kako “zakopavanje u ideološke rovove vodi samo u još veće podjele, dok se javni servis – Hrvatska  radiotelevizija svjesno pretvara u arenu za političko obračunavanje”.

Pozivaju i političare da se u svojim javnim istupima “ne svrstavaju uz uvijek iste udruge ili nakladnike, nego da se drže istine i zakona, a posebice Zakona o HRT-u kojega su sami donijeli”.