HND: Pozivamo predsjednika Milanovića da prestane prozivati novinare

Hrvoje Zovko predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND)

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) pozvalo je u srijedu predsjednika Republike Zorana Milanovića da “prestane prozivati medije i novinare, što zadnjih dana intenzivno čini putem objava na Facebooku”.

Reagirajući na javne istupe saborske zastupnice Rade Borić u Jutarnjem listu i političkog analitičara Žarka Puhovskog na RTL-u, predsjednik Milanović je, osim njih, prozvao i spomenute medije, a u najnovijoj objavi “obrušio se na kolegu Nevena Barkovića s portala Index.hr zbog teksta ‘Milanović je objavom o Puhovskom napravio opasan presedan'”, priopćio je HND.

HND kaže da neće ulaziti u polemiku predsjednika države s ostalim političkim akterima jer je njegovo pravo javno reagirati i polemizirati sa svim dionicima političke i javne scene, ali, kako ističe, brani demokratski princip da novinari i urednici imaju pravo sami birati svoje teme i sugovornike.

“Predsjednik države, kao i ostali predstavnici vlasti, ne bi smio novinarima i medijima određivati uređivačku politiku”, poručio je HND.

Uostalom, navodi se, članak 38. Ustava RH jamči novinarima slobodu mišljenja i izražavanja, a “predsjednik Republike trebao bi štititi pravo na pluralizam mišljenja te osobnim primjerom poticati kulturu dijaloga i argumentirane rasprave u javnom prostoru”.

“Ovakvim objavama predsjednik RH radi upravo ono za što proziva druge i fokus s bitnih pitanja jedne od najvećih korupcijskih afera u Hrvatskoj skreće na svoje istupe”, ocjenjuje se u priopćenju koje je za Izvršni odbor HND-a potpisao predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.

Na kraju priopćenja HND podsjeća predsjednika Milanovića da je u svom inauguracijskom govoru među ostalim kazao kako su zaštita i promicanje neovisnosti sudstva, medija i znanosti najvažniji sadržaj načelne ustavne formulacije o odgovornosti predsjednika Republike za stabilnost državne vlasti.