HND poziva članove da se pridruže prosvjedu inicijative “Dosta je rezova”

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) podržava zahtjeve inicijative “Dosta je rezova”, koja u ponedjeljak, 4. veljače, organizira prosvjed ispred Ministarstva kulture nezadovoljna smanjenjem javnih sredstava za kulturu i netransparentnošću njihove dodjele, te poziva svoje članove da se pridruže prosvjedu, priopćio je HND.

Inicijativa “Dosta je rezova” poručuje da rezovi nisu razvojna mjera, nego sredstvo discipliniranja i ušutkavanja. Stoga su od Ministarstva zatražili da zaustavi urušavanje javnog financiranja kulture.

“Dosta je uvođenja tržišne logike i konkurencije među umjetnicima i radnicama u kulturi, institucijama i udrugama”, poručuju iz inicijative.

Zahtijevaju rast sredstava za kulturu na tri posto proračuna, te da rad kulturnih vijeća bude javan, temeljen na jasnim kriterijima i obrazloženjima donesenih odluka.

Također traže uvjete u kojima umjetnici i kulturni radnici mogu živjeti od svog rada, te radnu i socijalnu zaštitu. Protive se nesigurnim oblicima rada koji donosi kratkoročno i neizvjesno projektno financiranje.

Od Ministarstva kulture traže gradnju nove i obnovu postojeće javne kulturne infrastrukture – od kvartovskih i lokalnih prostora do velikih reprezentativnih institucija.

Tražimo javno financiranje neprofitnih medija kao prostora istraživačkog i kritičkog novinarstva koje radi u javnom interesu. Dosta je gušenja, rezanja i sužavanja prostora informiranja, educiranja i kritike, poručuje inicijativa.

HND poziva svoje članove da se u ponedjeljak, 4. veljače, u 15 sati pridruže prosvjedu “Dosta je rezova” pred Ministarstvom kulture, stoji u priopćenju.