HND osudio odluku srbijanske ministrice da uskrati izjavu hrvatskim novinarima

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) priopćilo je u subotu da osuđuje odluku ministrice u Vladi Republike Srbije Jadranke Joksimović da uskrati izjavu hrvatskim novinarima tijekom sastanka visokih političkih predstavnika zemalja jugoistočne Europe na Brdu kod Kranja održanog 25. travnja 2018. godine.

Novinar zagrebačke redakcije N1 Hrvoje Krešić potvrdio je HND-u da je ministrica Joksimović odbila dati izjavu hrvatskim novinarima. Nedugo nakon toga dala je izjavu novinarima iz Srbije. Kada je kolega Krešić u jednom trenutku upitao ministricu Joksimović zbog čega izjavu nije dala i novinarima iz Hrvatske odgovorila je da ona bira kome će dati izjavu, a to su, kako mu je rekla, novinari koje je ona dovela. Navod kolege Krešića potvrđuje i video te audio zapis te ministričine izjave.

Nakon te skandalozne izjave iz kabineta ministrice europskih integracija Republike Srbije stiglo je, navodi HND, jednako skandalozno objašnjenje njezina ponašanja u obliku tvrdnje da su ministrici hrvatski novinari nekulturno dobacivali i vrijeđali je.

Iako za tu tvrdnju ne postoji niti jedan dokaz, ministrica Joksimović ponovila ju je za beogradski TV B92 izjavivši: „Očigledno je da je bit poteza spomenutih hrvatskih novinara podmetanje i provokacija. Oni su puni agresivnog naboja, presretali su me, dobacivali mi i vikali…“

Srbijanskoj ministrici europskih integracija, kao niti srbijanskom predsjedniku Vučiću te slovenskom premijeru Pahoru, ali i hrvatskim političarima na čije je ponašanje prema novinarima do sada reagirao HND, njihova aktualna funkcija ne daje za pravo da dijele novinare na „svoje“ i „njihove“, a novinarska pitanja na podobna i nepodobna, stoji u priopćenju HND-a, koje je potpisao predsjednik Saša Leković.

Također, istaknuto je, politička funkcija nikome ne može biti alibi za širenje neistina o postupcima novinara.