HND osudio Marasovo izbacivanje HRT-ovog novinara s konferencije; Maras se ispričao

Hrvatsko novinarsko društvo osudilo je u ponedjeljak postupak SDP-ova saborskog zastupnika Gordana Marasa, koji je danas s konferencije za novinare izbacio ekipu Hrvatske radiotelevizije, poručivši da bojkot koji je prije nekoliko dana zajedno s nizom organizacija civilnog društva i sindikatima pokrenuo GONG, ne podrazumijeva i cenzuriranje novinara, a upravo je to SDP-ov zastupnik danas učinio.

“HND ni na koji način ne podržava arbitrarno zatvaranje vrata i onemogućavanje pristupa novinarima i novinarkama na terenu, iz koje god medijske kuće oni dolazili”, stoji u priopćenju krovne novinarske organizacije.

Hrvatsko novinarsko društvo u subotu, 2. ožujka, organizira prosvjed kojim želi upozoriti na teško stanje novinara i novinarstva u Hrvatskoj, a posebice na cenzuru. Mole sve političare da ne zloupotrebljavaju novinarski prosvjed za svoje ciljeve, a “posebice one koji su dosad imali priliku dok su bili na poziciji napraviti znatno više za poboljšanje stanja medija u Hrvatskoj, a na žalost, nisu to učinili”.

U međuvremenu predsjednik zagrebačkog SDP-a ispričao se zbog izbacivanja HRT-a s press konferencije.

Maras se ispričao: Pogriješio sam

“Pogriješio sam danas postupkom prema novinaru HRT-a. Unaprijed sam mu se ispričao, ali moja reakcija nije bila primjerena. Iako nisu bili pozvani na pressicu trebao sam to ignorirati. Oni nisu odgovorni za cenzuru na HRT i nadam se da će prihvatiti ovu moju ispriku”, napisao je na twitteru.

Maras je danas uoči početka konferencije izbacio HRT-ovog novinara i snimatelje jer su se, kako je poručio, SDP-ovci pridružili dvotjednom bojkotu HRT-a pod nazivom “Novinarstvo ne damo”, koji su pokrenule nevladine organizacije za zaštitu ljudskih prava zbog čak 36 tužbi koje je HRT pokrenuo protiv novinara i njihovih medijskih kuća.

 “Solidarizirali smo se s vašim kolegama koji su tuženi i s te strane press konferencije na taj način ne održavamo. Podržavamo novinare vaše kuće (HRT) koji su tuženi za više od dva milijuna kuna zato što su radili svoj posao. Ovo nema veze s kolegama koji su došli s HRT-a i s time da ne želimo dati informaciju bilo kojoj medijskoj kući, nego smo se jednostavno priključili dvotjednoj akciji Hrvatskog novinarskog društva i do tada ne dajemo izjave za HRT”, naglasio je.

 Dodao je da time prosvjeduju protiv, po njima, “najgoreg servisa u Europi koji tuži svoje novinare istraživačkog novinarstva”, istaknuvši da stoga nisu mi poslali poziv javnoj radioteleviziji za današnju konferenciju za novinare.