HND oštro prosvjeduje protiv odluke Ustavnog suda

Izvor:Nacionalno/D.Prša

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) poručilo je u ponedjeljak kako oštro prosvjeduju protiv odluke Ustavnog suda da novinari ne prisustvuju sjednici gdje će se odlučivati o odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite.

“HND oštro prosvjeduje protiv odluke Ustavnog suda kojom je medijima onemogućeno praćenje sjednice na kojoj će se raspravljati o zakonitosti odluka koje je donosio Stožer civilne zaštite o epidemiološkim mjerama tijekom pandemije koronavirusa”, stoji u priopćenju HND-a.

Dodaju kako odluku Suda smatraju protivnom demokratskim standardima, slobodi medija i pravu javnosti da o svim odlukama Suda, a posebice ovoj današnjoj, bude detaljno informirana.

Ustavni sud donio je odluku da na današnjoj sjednici o zakonitosti epidemioloških mjera neće biti prisutni predstavnici sredstava javnog priopćavanja, rekao je to glavni tajnik Ustavnog suda Teodor Antić.

Dodao je da kada Ustavni sud donese svoju odluku da će izdati priopćenje, a kada odluke budu objavljene i poslane predlagateljima postupka, onda će predsjednik Ustavnog suda održati konferenciju za medije.

HND obećanja Ustavnog suda da će na sva novinarska pitanja biti odgovoreno u potpunosti i pravovremeno smatraju neuvjerljivim, jer nakon onemogućavanja novinarima da prate sjednicu “ostaje snažan dojam da Ustavni sud nešto skriva od novinara”, to jest od javnosti.

“I  sve to događa se u zemlji članici Europske unije koja je donedavno predsjedala tom istom unijom”, stoji u priopćenju.