HND odbacio osude SPS-a zbog izvještavanja o odnosu policije prema migrantima

Hrvoje Zovko predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND)

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u ponedjeljak je najoštrije odbacilo navode iz priopćenja Sindikata policijskih službenika (SPS) u kojem se, uz pohvale policijskim službenicima zbog postupanja prema migrantima, novinare osuđuje zbog izvještavanja o odnosu policije prema migrantima.

HND smatra da je Sindikat policijskih službenika u svom priopćenju iskazao potpuno nerazumijevanje novinarske profesije.

“Opominjući i podučavajući medije kako bi trebali izvještavati o ovoj temi SPS se izravno miješa u pravo medija da slobodno rade svoj posao, vršeći nedopustiv pritisak na slobodu medija kao jednog od temelja demokratskog društva.

SPS svojim priopćenjem daje do znanja da se od medija očekuje da o spomenutoj temi izvještavaju ‘lijepo’, optužujući ih pritom za nečasno obavljen posao u slučajevima izvještavanja o policijskoj brutalnosti prema izbjeglicama o čemu postoje brojna svjedočanstva, koja u javnost izlaze upravo zahvaljujući medijima koji rade svoj posao, a taj je da informiraju javnost.

Naime, ‘lijepa’ slika hrvatskih policajaca nestala je upravo onog trenutka kada su, prema svjedočanstvima žrtava, pojedini policijski službenici počeli premlaćivati, potkradati i pucati u izbjeglice, o čemu sama policija vrlo šturo informira javnost, a novinari redovito prenose i njihovu stranu”, stoji u priopćenju HND-a koje je potpisao predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.

HND poziva policijski sindikat i da navede konkretne slučajeve u kojima su se novinari ogriješili o profesiju, ali i da informira javnost o broju slučajeva kada su policijski djelatnici prekršili svoje ovlasti u odnosu na izbjeglice i na koji način su sankcionirani.

Novinare pak poziva da se pri izvještavanju o migrantima drže profesionalne etike i uvažavaju sve okolnosti.

Sindikat policijskih službenika (SPS) u nedjelju je u priopćenju odbacio medijske napise u kojima se policijski službenici prozivaju za nehumano postupanje prema migrantima, te javno pohvalio sve policajce koji svoju službu obnašaju nadzirući i štiteći državnu granicu.