HND: EFJ će pokrenuti pitanje tužbi HRT-a protiv novinara

FaH

Europska federacija novinara (EFJ) će pokrenuti pitanje tužbi Hrvatske radio-televizije (HRT)  protiv novinara, na sastanku partnera u socijalnom dijalogu audiovizualnog sektora s EU, priopćeno je u subotu iz Hrvatskog novinarskog društva (HND).

 U svom Newsletteru za veljaču EFJ je izvijestio da je glavni tajnik Ricardo Gutiérrez prije nekoliko danas sudjelovao u Zagrebu na okruglom stolu “Novinarstvo pred sudom” koji je organizirao HND na temu ‘zastrašivanja novinara i medija tužbama te nedostatka neovisnosti na hrvatskoj javnoj  televiziji, podsjeća se u priopćenju. 

 EFJ je inforamirao svoje članstvo da je Uprava HRT-a pokrenula 33 tužbe protiv novinara, uključujući i one protiv predsjednika HND-a Hrvoja Zovka i predsjednice ogranka HND-a na HRT-u te predsjednice Središnjeg odbora HND-a Sanja Mikleušević Pavić, dodaje se u priopćenju.

  EFJ je ponovno pozvala Upravu HRT-a da povuče tužbe te ističu da će ‘pokrenuti pitanje HRT-evog sudskog zastrašivanja novinara i medija’ na sljedećem sastanku partnera u socijalnom dijalogu audiovizualnog sektora s EU, navode iz HND-a.