HNB od ponedjeljka bez guvernera

Izvor: Nacionalno

Hrvatska narodna banka od ponedjeljka je bez guvernera. Boris Vujčić danas će odraditi posljednji radni dan. Sve se to dogodilo jer vladajući, bolje reći premijer Andrej Plenković, nije odlučio hoće li ga zadržati ili mu se zahvaliti na vođenju središnje banke.

Boris Vujčić će se danas oprostiti od HNB-a. A hoće li se sljedećeg tjedna vratiti na novih 6 godina, on nevoljko govori. Kaže da to pitanje nije za njega, već za druge.

I prije šest mjeseci jasno je znao po kojim se pravilima igra. “Ako dobro radim će me ostaviti, ako ne naći ce nekog boljeg“, govorio je u tada u Dnevniku Nove TV.

Ali način na koji je prvi put u povijesti HNB doveden u situaciju da nema guvernera, ni on, a ni mnogi drugi nisu očekivali.

Na pitanje kakva se poruka šalje da se sve radi u zadnji tren, Grozdana Perić, predsjednica Odbora za financije, odgovara: “Pa evo, to je u nekim slučajevima moguće”.

A i ministar financija Zdravko Marić koji je surađivao s guvernerom, o kadroviranju ne bi govorio.

Zakon o HNB-u je više nego jasan. Guvernera Hrvatske narodne banke imenuje Hrvatski sabor na prijedlog Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove uz mišljenje Odbora za financije i državni proračun. Predsjednica Odbora tvrdi da se konzultacije provode.

“Nemamo još imena, ali vjerujte to ćemo na vrijeme obavijestiti javnost”, kaže Perić, koja na konstataciju da vremena više nema i da od ponedjeljka HNB nema guvernera, kaže da je i u petak radni dan i da se sve može stići.

Darinko Kosor, predsjednik HSLS-a, kaže da će sjednica Odbora za financije biti sljedeći tjedan. “Na Odboru će se razmatrati kandidat i u petak, zadnji dan Sabora prije ljetne pauze, će se glasati o guverneru“, kaže Kosor.