Povezite se

Politika

HLK: Za predsjednika izabran Luetić, protukandidati traže poništenje

Objavljeno

-

Na izborima za predsjednika Hrvatske liječničke komore (HLK) glasovala su 4852 liječnika od njih ukupno 19.196, a potrebnom natpolovičnom većinom izašlih na glasovanje za novog je predsjednika izabran Krešimir Luetić, dosadašnji prvi dopredsjednik HLK-a, no na izborni proces bilo je niz primjedbi zbog čega njegovi protukandidati traže poništenje izbora.

Prema službenim rezultatima koje je objavilo Središnje izborno povjerenstvo (SIP), na izborima koji su elektronskim putem održani od 20. do 26. lipnja Luetić je dobio 2642 glasova ili 54,75 posto.

Po broju glasova iza njega je Ada Barić Gregurević, predsjednica Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL), s 849 glasova (17,59 posto), a slijede bivši smijenjeni predsjednik Komore Trpimir Goluža sa 709 glasova (14,69 posto), Miran Cvitković s 369 glasova (7,65 posto), Hrvoje Tomasović koji je dobio 187 glasova (3,87 posto) i Matija Majić sa 70 glasova (1,45 posto).

SIP: Članovima HLK-a nije uskraćeno ostvarivanje biračkih prava

Suprotno tvrdnjama petero kandidata za predsjednika da su izbori nelegitimni zbog niza propusta te da oko 5000 liječnika nije imalo pristup glasovanju, SIP je ustvrdio kako članovima HLK-a nije bilo uskraćeno ostvarivanje njihovih biračkih prava.

Članovi koji nisu željeli elektronički glasovati mogli su se prijaviti za dopisno glasovanje, o čemu su pravodobno obaviješteni, kaže SIP, što je u propisanom roku napravilo njih 2247, dok je 56 zahtjeva stiglo nakon roka pa nije bilo prihvaćeno.

SIP ističe da se elektroničke liječničke iskaznice, koje su bile preduvjet za pristupanje elektroničkom glasanju, izrađuju i podižu već tri godine, a kako bi se spriječile zlouporabe iskaznica koje članovi nisu preuzeli SIP ih je od 18. svibnja držao u sefu te su ih članovi mogli preuzeti samo od članova ili zamjenika člana SIP-a.

Elektroničko glasovanje moglo se, kažu, obaviti putem bilo kojeg računala, a besplatnu aplikaciju moglo se preuzeti s mrežne stranice HLK-a. Glasovati se moglo i u Središnjem uredu te svim regionalnim uredima HLK-a, gdje je bila osigurana informatička i tehnička pomoć, dok su prebrojavanju glasova mogli prisustvovati svi koji su se za to prijavili. 

Četvero kandidata – Barić Grgurović, Cvitković, Tomasović i Majić poručili su u utorak u otvorenom pismu da ne mogu prihvatiti taj, po njima, duboko kompromitirani izborni proces ni rezultate koji su iz njega proizašli te su zatražili od nadležnih institucija da izbore proglase nelegalnima i da se provedu novi izbori na dopisni način.

Barić Grgurević: Na izborima narušena demokratičnost 

Ada Barić Grgurević izjavila je Hini da je na izborima narušena demokratičnost, budući da svih 19.000 članova nije imalo ravnopravan pristup glasovanju, a na Ministarstvu zdravstva i Ministarstvu uprave je da procjene ima li razloga za intervenciju.  

“Zvalo me je puno kolega koji nisu mogli do kraja provesti svoje glasovanje. Ne znam je li to bilo zbog tehničkih poteškoća, ali je činjenica da elektroničko glasanje nije pravovaljano provedeno, a uvedeno je bez prethodnog testiranja”, kaže Barić Grgurević.

Takvu situaciju imamo prvi put pa je nejasno koje bi tijelo moglo poništiti izbore, no svaki kandidat osobno može osporiti rezultate izbora tužbom na Upravnom sudu, rekla je Barić dodavši kako ona još nije odlučila hoće li poduzeti taj korak.

Cvitković smatra da bi trebalo intervenirati Ministarstvo zdravstva, koje je već ranije kroz upravni nadzor utvrdilo brojne propuste u Komori, uključujući i organizaciju i provedbu izbora.

Herman Vukušić, koji se natjecao za zamjenika s kandidatom Hrvojem Tomasovićem, poništenje izbora pismeno je zatražio i od ministra uprave Lovre Kuščevića.

U tom ministarstvu, međutim, odgovorili su Hini kako oni nisu nadležni za izbore u HLK-u, već je ta strukovna komora u ingerenciji Ministarstvo zdravstva.

Luetić: Neki protukandidati su loši gubitnici

Novoizabrani predsjednik HLK-a Krešimir Luetić zahtjeve za poništenjem izbora smatra neutemeljenima jer su održani prema Pravilniku o izboru tijela Komore i Statutu, a Ministarstvo zdravstva, koje obavlja nadzor javnih ovlasti Komore, nema ingerencije nad izborima. 

“Žao mi je da su neki protukandidati loši gubitnici i umjesto da prihvate poraz pokušavaju nanositi štetu našoj zajedničkoj instituciji. Prava adresa za prigovore je SIP, koji je proveo i nadzirao izbore”, kaže Luetić.

Smatra da je na odaziv od 25 posto dodatno loše utjecala izrazito negativna i agresivna kampanja nekih kandidata.

Politika

Sinčić: Pogođenima potresom stopostotno obeštećenje

Published

on

Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić u ponedjeljak je predsjedniku Hrvatskog sabora predao peticiju s potpisima više od dvije tisuće građana iz potresom pogođenih naselja u kojoj traže stopostotno obeštećenje građana u slučaju elementarne nepogode, bez obzira na postotak oštećenja.

“Ovakav stoljetni događaj kao što je potres u Zagrebu, koji se nije dogodio još od 1880. godine zaslužuje poseban tretman. Građani zaslužuju da im se sanira šteta u iznosu 100 posto“, rekao je Sinčić na konferenciji za novinare ispred Sabora.

Peticija je krenula iz Markuševca i brzo se proširila po Prigorju i ostalim potresom pogođenim područjima, a do danas je, u samo dva dana, prikupljeno 2100 potpisa, dodao je.

Peticiju poduprlo i desetak saborskih zastupnika

Peticijom se podupire prijedlog zakona Živog zida kojim se traži stopostotno obeštećenje građana u slučaju elementarne nepogode, bez obzira na postotak oštećenja.

Sinčić je izvijestio da je podršku peticiji dalo i desetak saborskih zastupnika te najavio da se peticija nastavlja sve dok se ne uvaže potrebe građana.

Prijedlog zakona koji je Živi zid u petak uputio u saborsku proceduru predviđa transparentno prikupljanje i namjensko trošenje novca te parlamentarni i građanski nadzor trošenja tih sredstava kako bi se izbjegle malverzacije i preplaćivanja kakve su se, rekao je, događale nakon poplava u Gunji.

Sinčić je istaknuo da postojeći zakonski instrumenti nisu dovoljni jer Zakon o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda obeštećuje najviše pet posto i to u slučaju da je oštećenje na kući veće od 60 posto.

Akcija Zajedno za Zagreb nije dovoljna, potrebno je osnovati Fond za pomoć žrtvama potresa

“Akcija ‘Zajedno za Zagreb’ koju je otvorila Vlada svodi se na humanitarnu akciju i sramotno je da država nije u stanju sustavno sanirati štetu koja je nastala elementarnom nepogodom, već se oslanja na donacije građana”, poručio je Sinčić, koji je i europarlamentarni zastupnik.

Sve zastupnike pozvao je da podrže zakonski prijedlog o osnivanju Fonda za pomoć žrtvama potresa u Zagrebu 2020.

Ucitavanje vijesti

Politika

Snaga predlaže obustavu plaćanja kredita, zabranu otpuštanja radnika i ovrha

Published

on

Izvor: Nacionalno

Stranka Snaga predložila je u otvorenom pismu Vladi mjere za spas Hrvatske, njenih građana i poduzetnika u vrijeme krize, koje obuhvaćaju privremenu obustavu naplate kredita, zabranu ovrha i otpuštanja radnika te smanjenje plaća i poticanje poduzetnika.

Kroz 16 prijedloga stranka traži i zaustavljanje tijeka zateznih kamata na dospjela dugovanja do kraja 2020., deblokadu računa građana te obustavu plaćanja svih davanja koja nisu nužna, poput komunalija, naknada, poreza i prireza.

Plaće, smatraju, treba sljedeća tri mjeseca smanjiti svima jednako, a uz zabranu otpuštanja radnika potrebno je reorganizirati rad i gdje je moguće prenamijeniti djelatnost

Snaga se založila i za podršku malim poduzetnicima, prije svega proizvođačima prehrambenih proizvoda, oslobađanjem svih davanja te za poticaj građanima da kupuju domaće proizvode.

No, poreznim dužnicima koji godinama odbijaju platiti porez, a na računima imaju veće prihode, među kojima ima i političara treba izvršiti trenutnu prisilnu naplatu i novac rasporediti za potrebno.

Predlažu i obustavu projekata koji nisu od vitalne važnosti te zabranu gradnje spomenika, fontana i drugih dekorativnih građevina.

Građanima čiji su domovi stradali u potresu treba osigurati brz i siguran povratak u njihove domove te povesti računa i o samostalnim zanimanjima koja nemaju redovite prihode, poručuju iz Snage.

Mjere za koje smatra da su nužne za spas Hrvatske, svih njezinih građanki i građana te hrvatskih poduzetnika uslijed krize nastale epidemijom virusa COVID-19, stranka već je ranije iznijela u javnosti, no sad se otvorenim pismom odlučila izravno obratiti Vladi.

Ucitavanje vijesti

Politika

SDP traži da Sabor zasjeda svaki radni dan dok traje epidemija

Published

on

Klub zastupnika SDP-a traži da Hrvatski sabor ne prestaje s radom dok traje epidemija koronavirusa te da zasjeda svaki radni dan od ponedjeljka do petka, a ne po dosadašnjoj praksi od srijede do petka, priopćio je SDP-a u ponedjeljak. 
 

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk u ponedjeljak je pismom od predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića zatražio da se nastavi aktualna, 16. sjednica koja je prema ranije utvrđenom planu trebala završiti 3. travnja te da Hrvatski sabor zasjeda svaki radni dan. 

Na dnevnom redu 16. sjednice nalazi se još 81 neraspravljena točka, a Klub zastupnika SDP-a je u petak, 27. ožujka u saborsku proceduru uputio još devet zakona s ciljem pomoći gospodarstvu u ovoj krizi koje bi, smatraju u SDP-u, čim prije trebalo raspraviti na plenarnoj sjednici. 

Uz odluke o nastavku 16. sjednice i zasjedanja svakog tjedna od ponedjeljka do petka, SDP predlaže da se na sjednici Predsjedništva Hrvatskog sabora, zakazanoj za 1. travnja, donesu odluke da će prednost pri uvrštavanju točaka u tjedni raspored imati točke vezane uz ublažavanje zdravstvenih i gospodarskih posljedica epidemije koronavirusom.

Nadalje, predlažu da se broj zastupnika kojima je dozvoljen istovremeni boravak u dvorani održavanja plenarne sjednice određuje po jednakim kriterijima kao za određivanje broja zastupnika po Klubovima koji mogu postaviti pitanje na aktualnom prijepodnevu te da se sjednice radnih tijela Hrvatskog sabora i Predsjedništva Hrvatskog sabora u izvanrednim okolnostima mogu održavati i putem videokonferencija.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije