Hladnoća popušta, no rast temperature donio je novu opasnost

N1

Razdoblje izrazito hladnih dana je iza nas. Snijeg danas nije padao u Gorskom kotaru, no ugaženi snijeg usporava promet na nekim državnim i lokalnim cestama.

No, zbog rasta temperature pojavila se nova opasnost. S krova Doma umirovljenika u Delnicama pala je ledena gromada koja je ozlijedila djelatnika Doma i još jednu osobu.

S prozora delničkoga Doma umirovljenika u prizemlju nema pogleda. Snijeg ga je zaklonio. U čišćenju je pomagao i domar Anton. “Čistili smo oko prozora, kako je snijeg pao s krova. Skoro smo bili gotovi i tada je pao snijeg s krova i malo me je po glavi, na glavu mi je pao. Nije tako strašno kako je moglo biti”, kazao je domar Anton Lakotić.

Ipak, svi su uvjereni da je ovo bio jedan od posljednjih pravih zimskih vikenda. Snijeg se polako topi, a nadaju se da neće biti poplava u Kupskoj dolini.

Otapanje rekordnih razina snijega iz Gorskog Kotara – još nije krenulo prema Karlovačkom kraju – ali hoće sljedeći tjedan. Znaju to i oni koji žive uz Koranu i pamte jako dobro kako im je rijeka ušla u dnevni boravak.

Karlovac: Grade se nasipi i postavljaju “box barijere”

“Već četiri puta smo mi bili, meni je voda bila do pol garaže i sad možda Bog da ne znam, ali jest da je čovjeka strah pošto smo nisko”, kaže Mehira Đehverović.

Da ne prođe voda kroz njihove kuće jučer je počela gradnja pet kilometara dugog nasipa uz najkritičnije točke kraj naselja Mostanje, Mala Švarča i Logorište.

Dosad je postavljeno 500-njak metara zaštite.

“Standardne klasične vreće služe s nadvišenja samih nasipa u nuždi, a s ovim “box barijerama” i s njihovim dimenzijama možemo postići puno veću visinu same zaštite”, kaže Zoran Pavlović iz Hrvatskih voda.

Ovi “boxevi” tako postavljeni trebali bi na ovoj lokaciji izdržati dvije godine, sve dok se ne sagradi pravi nasip

Priča o obrani od poplave, Karlovčani su se već naslušali.

“Vidjet ćemo kad dođe do poplave, ali dobro je da napokon nešto rade”, kaže Danijel.

Radi se isti ovakav privremeni nasip i u Ogulinu, a trajno rješenje neće biti jeftino, potrebno je izgraditi retenciju, 50 kilometara nasipa. Cijena je oko 670 milijuna kuna. Prvi radovi trebali bi krenuti na jesen, a u Hrvatskim vodama očekuju da će do 2023. na karlovačkom području dovršiti ukupni sustav obrane od poplava.