HHO stao u zaštitu Al Jazeere

Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) pridružio se brojnim institucijama, nevladinim udrugama za ljudska prava, medijskim kućama i strukovnim udrugama u osudi zahtjeva Saudijske Arabije, Egipta i Bahreina da se prekine emitiranje katarske televizije Al Jazeere.

“Kao što je poznato Al Jazeera Media Network sastoji se od Al Jazeera Arabic, Al Jazeera English, Al Jazeera Balkans, AJ+ platforme na arapskom, engleskom i španjolskom, Al Jazeera Mubasher, Al Jazeera Documen-tary, a mreža je i vlasnik sportskih kanala BeIn Sports. Trenutačno zapošljava oko 3000 osoba u uredima i uredništvima u 75 zemalja širom svijeta.
Network je ujedno vlasnik Al Jazeere Balkans koja zapošljava oko 250 ljudi u državama nastalim raspadom Jugoslavije. Uredi su joj u Sarajevu ( Bosna i Hercegovina), u Zagrebu (Republika Hrvatska), u Beogradu( Re-publika Srbija),u Skopju (Republika Makedonija) ,Podgorici (Republika Crna Gora), Priština (Republika Koso-vo), a dopisništva postoje još u Nišu (Srbija) i Banja Luci (Bosna i Hercegovina). Al Jazeera Balkans prepoznata je u novonastalim državama ex Jugoslavije kao visokoprofesionalni medij prepoznatljiv po njegovanju toleranci-je, zalaganju za multietičnost, multikulturalnost, te suživot i međureligijski dijalog.
HHO-o kao nevladina udruga za ljudska prava koja već dvadeset pet godina djeluje u Hrvatskoj smatra svojom obvezom progovoriti u svrhu zaštite ovog važnog medija . Ne samo zato što bi gašenjem Al Jazeere Balkans značilo egzistencijalnu ugrozu zaposlenika, nego što bi se ukidanjem AlJazeere Balkans ozbiljno smanjio demo-kratski prostor i ugrozila sloboda izražavanja na ovim prostorima.
Konačno gašenje svjetske mreže Al Jazeere predstavljalo bi ugrozu ljudskih prava i medijskih sloboda u cijelom svijetu. U mjeri u kojoj mediji na simboličan način predstavljaju pluća modernog demokratskog društva prožetog idejom i praksom ljudskih prava, udar na Al Jazeeru predstavlja pokušaj uskrate „intelektualnog zraka“ i duha slobode u arapskom svijetu. Upravo zbog toga četiri arapske države predvođene Saudijskom Arabijom posebni udar sankcija usmjerile su na AlJazeeru koja im je dugi niz godina trn u oku zbog slobode mišljenja i drugačijeg načina razmišljanja koje širi arapskim svijetom” stoji između ostalog u priopćenju HHO-a.