HGSS sudjelovao u desecima akcija pomoći građanima pogođenih snježnim nevremenom

Iz Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) u petak su izvijestili da je velik broj mjesta odsječen od prometnica, u pojedinima nedostaje namirnica te da nekim objektima prijeti urušavanje pod teretom snijega, ali i poručuju da je u Gorskom kotaru organizirano 24-satno dežurstvo kako bi spašavatelji što brže i kvalitetnije mogli odgovoriti na pozive.

“HGSS je od samog početka nepovoljnih vremenskih prilika i neuobičajeno visokih padalina aktivno sudjelovao u pomoći stanovništvu. U Gorskom kotaru je organizirano 24-satno dežurstvo kako bi spašavatelji što brže i kvalitetnije mogli odgovoriti na pozive. Zabilježeno je na desetke akcija, dok se u nekoliko njih direktno spašavalo živote ugroženih koji su trebali neodgodivu medicinsku brigu”, izvijestili su iz HGSS-a.

Napomenuli su i da je u proteklim danima snježnog nevremena povećan obim posla u HGSS-u jer djeluje kao ‘produžena ruka’ ostalih službi na terenu: Hrvatskog crvenog križa i Hitne medicinske pomoći, u situacijama kad ne mogu zbog uvjeta na terenu obaviti svoje zadaće.

Neprekidne snježne padaline, vrlo niske temperature i vjetar s pravom dodaju vremenskim (ne)prilikama epitet ekstremnih. Veliki broj mjesta odsječen je od prometnica, u pojedinima nedostaje namirnica, a objektima prijeti urušavanje pod teretom snijega. Upravo za takve uvjete, spašavatelji HGSS-a obučavaju se tijekom višegodišnjeg školovanja, a u HGSS-ovim redovima najbolji su hrvatski alpinisti, speleolozi, penjači, skijaši kojima je operativnost i motiv za pomaganjem na izrazito visokoj razini, ističu iz HGSS-a te poručuju kako su i dalje na raspolaganju svim potrebitima 24 sata dnevno, 365 dana u godini.