HGSS spasio mladića u NP Plitvička jezera

Hrvatska gorska sužba spašavanja jučer je u 18,00 sati zaprimila poziv od  dežurnog tima Hitne medicinske pomoći (HMP) u NP Plitvička Jezera. Riječ je bia o nezgodi u kojoj se dvadeset sedmogodišnjak poskliznuo sa slapa nedaleko špilje Golubnjača te nezgodno pao u jezero.

Tim HMP uz pomoć čuvara prirode uspio je izvući mladića iz jezera te imobilizirati, ali zbog vrlo strmog i teško pristupačnog terena nisu bili u mogućnosti izvršiti transport do kola HMP. Unesrećeni se žalio na jake bolove u leđima. Spašavatelji unesrećenog transportiraju sa nosilima UT 2000, a kako je staza bila vrlo uska koristii su se haski zapregom kako bi lakše izvukli unesrećenog.

HGSS Gospić u akciji spašavanja

U 19.30 sati spašavatelj su došli do unesrećenog a već u 20.00 sati unesrećeni je bio u kolima HMP.  Povratkom spašavatelja u bazu i ova akcija je uspješno završena.

Da stvar bude zanimljivija, područje kojim su se mladići kretali nije posjetiteljska zona, zato molimo sve izletnike da se uvijek kreću samo označenim i stazama dozvoljenim za kretanje, a naročito u zaštićenim područjima. Suprotnim ponašanjem od toga može se platiti vrlo visoka cijena eksperimentiranja ili pronalaženja kraćeg puta. Ovaj mladić to najbolje zna i sigurno neće ponoviti istu grešku a mi mu želimo brzi oporavak, priopćio je načelnik HGSS-a Gospić Josip Brozičević.