HGSS spasio izletnika: Snijegom prekrivenim Biokovom šetao u tenisicama

Izvor: HGSS Split

Članovi HGSS-ove Stanice Makarska na svojem su Facebooku objavili kako su tijekom nedjelje sa snijegom prekrivenog Biokova spasili izletnika koji je za uspon na planinu obuo – tenisice.

U cijelosti prenosimo njihovu objavu s fotografijama.

“U ljeto 2018. na +40 stupnjeva i 500 metara nadmorske visine spašavali smo turista koji je svoju ekspediciju započeo u japankama. Danas, na temperaturi od -1 stupanj i 1500 metara nadmorske visine, spašavali smo izletnika koji je za svoj uspon na planinu Biokovo odabrao tenisice, a to se i nije pokazalo kao najbolje rješenje.

Naime, skupina izletnika nakon što je došla do vrha Sv. Jure, odabrala je sjevernu padinu kao rutu kojom će se spustiti do vozila. Tom prilikom jednom od izletnika stajna noga je proklizala, i isti je kliznuo na strmoj zaleđenoj padini, a sve zbog neiskustva i neadekvatne opreme. Nakon nekoliko metara klizanja, unesrećena osoba se zaustavlja. Uplašena i neozlijeđena, poziva dežurni telefon HGSS Stanica Makarska. U svega sat vremena, ekipa od 5 spašavatelja došla je do kućice pod Sv. Jurom.

U međuvremenu, preostali izletnici, pomogli su svome prijatelju i izvukli su ga do ceste. U ovakvim prilikama, najbolje odluka je poziv u pomoć. Članovi HGSS iskusni su planinari obučeni za sve vrste i tehnike spašavanja. Volonteri koji su uvijek spremni pomoći. Vas samo molimo da nam u našem poslu pomognete utoliko da će te prije svakoga polaska u planinu dva puta provjeriti vaše mogućnosti i želje, i odabrati obuću i odjeću uvjetima u planini”.

D.Prša/HGSS Split

AKCIJA – Sv. Jure, Biokovo U ljeto 2018. na +40 stupnjeva i 500 metara nadmorske visine spašavali smo turista…

Objavljuje HGSS Stanica MakarskaNedjelja, 17. veljače 2019.