HGSS ponudio pomoć u spašavanju speleologa iz jame u Poljskoj

Izvor: HGSS

Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) ponudila je pomoć poljskim kolegama u spašavanju dvoje speleologa koji su od prošlog petka ostali zarobljeni u jami “Jaskini Wielkiej Śnieżnej” na dubini od 500 metara.

 HGSS je objavio ja svojim stranicama kako dvojica njihovih članova, od kojih je jedan predsjednik Europske speleospasilačke asocijacije ECRA-e, aktivno komuniciraju sa sudionicima akcije kako bi donijeli najbolju odluku u najkraćem mogućem roku.

 “U tijeku su pripreme za napuštanje zemlje koje se provode u suradnji s MUP-om te se čeka potvrda poljske službe spašavanja kako bi ekipe mogle krenuti u Poljsku”, kažu u HGSS-u.

 Navode kako je tijekom boravka u jami, dvoje od ukupno šestero speleologa na dubini od 500 metara od ulaza ostalo zarobljeno vodom koja je ispunila kanal koji vodi prema izlazu.

 Poljski spašavatelji došli su do mogućnosti pristupa alternativnim putem, no zbog uskih prostora potrebno je napraviti veliku akciju proširivanja kanala koja bi mogla potrajati danima.

 “Hrvatska gorska služba spašavanja, kao članica ECRA-e (European Cave rescue Assotiation), ponudila je pomoć poljskim kolegama u vidu specijaliziranih spašavateljskih modula, ekipa za proširivanje uskih kanala, ekipa za speleospašavanje i ekipa za speleoronioce”, ističu u HGSS-u.

(Hina)