HGK nositelj Digitalnog inovacijskoga huba za Hrvatsku

Fotografija: HGK (PRess)

Europska komisija odabrala je Hrvatsku gospodarsku komoru (HGK) za nositelja Digitalnog inovacijskoga huba za Hrvatsku, u sklopu projekta Pametne tvornice u novim državama članicama EU, navodi se u priopćenju Komore.

Digitalni inovacijski hub osmišljen je kao podrška tvrtkama koje bi uvođenjem proizvoda i usluga digitalnih tehnologija poboljšale svoje poslovne/proizvodne procese i ojačale konkurentnu poziciju na tržištu. Konkretno, DIH-ovi djeluju kao one-stop-shop, pomažući tvrtkama u digitalizaciji njihova poslovanja.

Projekt HGK Digital Croatia Hub – DigiCro odabrala je Europska komisija među 137 prijava.

“Uz HGK, DigiCro Hub konzorcij će činiti tehnička sveučilišta i coworking organizacije, koji će pružati stručnu podršku i specijaliziranu infrastrukturu tvrtkama u procesu digitalizacije. Planirano je i uključivanje relevantnih tijela državne uprave kako bi se omogućio kvalitetniji protok informacija s terena te kako bi se osigurala institucijska podrška”, istaknuo je potpredsjednik HGK za industriju i IT, energetiku i zaštitu okoliša, Tomislav Radoš.

Pojasnio je kako će DigiCro Hub biti središnja točka za proces digitalizacije malih i srednjih poduzeća te startup poduzeća u Hrvatskoj u okviru tematskih prioritetnih područja koja su prepoznata u Strategiji pametne specijalizacije.

“Pružat će se usluge informiranja, podrške, edukacije, mentorstva, infrastrukture te sve ostale usluge koje su potrebne za poticanje digitalizacije hrvatskoga gospodarstva i osiguranje novih inovativnih rješenja. Uz to, DIH-ovi omogućavaju tvrtkama pristup najnovijim znanjima, mreži stručnjaka, tehnologijama za testiranje i eksperimentiranje s digitalnim inovacijama koje su relevantne za njihove proizvode, procese ili poslovne modele poput robotike, fotonike računarstva visokih performansi (HPC), analize podataka, simulacije, interneta stvari (IoT), cyber-fizičkih sustava, zaštite podataka itd. Osim tehnološkog fokusa, DIH-ovi imaju i sektorski fokus te se mogu usredotočiti na specifične sektore poput poljoprivrede, građevinarstva, proizvodnje, itd.”, istaknuo je Radoš.

“Zadatak DIH-a je jačanje konkurentnosti industrije u Europi pružanjem podrške njezinoj digitalnoj transformaciji. Povezivat će tvrtke s investitorima, olakšavati pristup financiranju digitalne transformacije te poticati sinergiju između digitalnih i ostalih ključnih tehnologija (KET)”, zaključuje Tomislav Radoš.