HGK: Nastavljen trend rasta uvoza cvijeća u Hrvatsku

Nastavljen je trend rasta uvoza cvijeća u Hrvatsku, izvijestili su u nedjelju iz Hrvatske gospodarske komore (HGK), i iznijeli podatak da smo u 2018. uvezli 1.797 tona rezanog cvijeća u vrijednosti 9,9 milijuna eura, što je u usporedbi s 2017. rast od 19,5 posto.

 U 2018. najviše je cvijeća tradicionalno uvezeno iz Nizozemske, 1.687 tonu u vrijednosti 9,1 milijun eura. To ne iznenađuje, ističu iz HGK-a, jer se primjerice samo na cvjetnoj burzi u Amsterdamu trguje cvijećem sa svih strana svijeta.

 Zatim slijedi Slovenija iz koje smo uvezli 45 tona u vrijednosti i 435 tisuća eura i Njemačke iz koje je stiglo 32 tone u vrijednosti 153 tisuće eura.

 Najviše je uvozeno svježe rezanih ruža – 789 tona, u vrijednosti 4,8 milijuna eura, te svježe rezanih krizantema i pupoljaka   krizantema prikladnih za bukete ili za ukras  – i to 196  tona u vrijednosti 981 tisuću eura.  Ostalog rezanog cvijeća i cvjetnih pupoljaka uvezeno je 582 tone, u vrijednosti većoj od 3 milijuna eura. 

 Proizvodnja cvijeća na tristotinjak hektara nije dostatna

 Vrijednost proizvodnje cvijeća i ukrasnog bilja u Hrvatskoj čini tek 0,5 posto vrijednosti proizvodnje u Europske unije.

 Proizvodnja na tristotinjak hektara nije dostatna za domaće potrebe pa smo usmjereni na uvoz,  ističu iz Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK.  
 U povodu blagdana Svih svetih uvoz cvijeća u listopadu poraste u prosjeku za 50-ak tona, a većina tog rasta otpada na krizanteme čiji se uvoz tradicionalno povećava u listopadu. 

 Porastao i uvoz svijeća

 Kad je pak riječ o svijećama i njihov uvoz prošle je godine porastao na više od 3.188 tona u vrijednosti 6,7 milijuna eura, dok je u samo prvih sedam mjeseci ove godine uvoz bio 1079 tona, u vrijednosti 2,5 milijuna eura.

 Najviše svijeća uvozimo iz Njemačke i Poljske. 
 Prošle godine Hrvatska je izvezla svijeća u vrijednosti 2,3 milijuna eura, odnosno 1067 tona, ove godine u prvih sedam mjeseci vrijednost izvoza svijeća je oko 605 tisuća eura, odnosno nešto više od 241 tone. Najviše svijeća izvozimo u Mađarsku i Sloveniju, podatci su HGK.