HGK dodijelila 24. Zlatne kune najboljima u gospodarstvu 2019.

Gordan Lauc iz Genosa primio je Zlatnu kunu za inovaciju od Luke Burilovića, predsjednika HGK (desni na slici); Izvor: HGK.

Vetropack straža, Croz i Sofa IT najbolje su tvrtke u 2019., za što su u ponedjeljak primile nagrade Zlatna kuna, koje je Hrvatska gospodarska komora (HGK) dodijelila po 24. put, a premijer Andrej Plenković u video poruci poručio je da će Vlada nastaviti s politikom gospodarskog oporavka i podrške kompanijama.

Vetropack straža kao najbolja velika tvrtka Zlatnom kunom je nagrađena uz ostalo i zbog proizvedenih više do milijardu boca i staklenki u 2019., od čega je gotovo 73 posto izvezeno.

Croz je kao proizvođač kompleksnih informatičkih sustava nagrađen za najbolju srednju tvrtku, dok je tvrtka Sofa IT nagrađena kao najbolja mala tvrtka zbog aplikacije SofaScore, koja uživo pruža sportske rezultate na više od 30 jezika za više od 20 milijuna korisnika.

Uz njih, Zlatnu kunu su još dobili Erste banka za najbolju banku, Adriatic osiguranje kao najbolji osiguravatelj, a Geolux kao najbolji post startup, dok je tvrtka Genos dobitnik te nagrade za inovaciju.

Zlatnu kunu za životno djelo dobio je Čedomil Cesarec, koji se nakon uspješne karijere u privatnom sektoru kao dio HGK posvetio strateškom razvoju gospodarstva, pokrenuvši i kao čelnik HGK ŽK Varaždin izgradnju tamošnje gospodarske zone iz koje je izraslo stotine tvrtki i tisuće radnih mjesta.

Posebno priznanje za promociju gospodarstva HGK je uručila suvlasnici tvrtke Astra poslovni inženjering Tajani Barančić, ujedno i predsjednici Udruge Hrvatskih nezavisnih izvoznika softvera (CISEX) kroz koju je uspješno izlobirano više zakonskih izmjena, dok je priznanje za izvrsnost, inovacije i poduzetništvo u građevinarstvu dodijeljeno dekanu Građevinskog fakulteta u Zagrebu Stjepanu Lakušiću.