Heroji na teren idu u ovim krntijama, dok su političarima njihove limuzine stare: ‘Što učiniti da netko čuje naš vapaj?’

Dok limuzine političara ne smiju biti starije od pet godina, heroji koji se bore s “interesantnim” požarom na terenu ovise o Tamićima starima 40 godina.

“Zamislite da vozite 40 godina star auto. I ne znate hoćete li uopće stići na mjesto na koje ste krenuli. Tako je i vatrogascima u ovim krntijama.

Sve staro, raspada se, a na teren morate ići”, kaže Dražen Pavlić iz Sindikata vatrogasaca i upozorava kako među vatrogascima nema mjesta za ovakve “muzejske primjerke”.

“Problem je u Slavoniji, Lici i selima u Dalmaciji. Tamo ima vozila starih i po 40 godina. Oni nemaju novca za nove kamione”, upozorava Pavlić. Ističe kako takvih problema nema u Zagrebu i većim gradovima, ali i dalje ne razumije zašto Vlada ništa ne poduzima kako bi pomogla manjim mjestima i obnovila vozni park vatrogascima.

“Država i političari su prvi krivci za to. Država bi prva trebala reagirati i preraspodijeliti novac manjim mjestima kako bi i oni imali kvalitetniju i noviju opremu”,  istaknuo je Pavlić za 24sata.

Vatrogasci se usprkos tome što se voze u vozilima koja ni na Kubi ne bi prošla tehnički, o svom voznom parku brinu i čuvaju ga. Da, možda su po svim kriterijima njihovi kamioni oldtimeri; možda je sve teže za njih pronaći rezervne dijelove, ali su jedino što imaju. I znaju da nove neće tako lako dobiti. Jer važnije je kupiti 12 novih limuzina samo za direktore Hrvatske pošte.

A koliko je novca spiskano na limuzine političara, teško je i pobrojati. Neki dostavljaju nepotpune podatke, neki se pozivaju na tajnost… Tako je revizija, objavljena u siječnju 2017. pokazala kako je samo na gorivo, registraciju, osiguranje, servis, gume te naknadu za najam 2014. potrošeno 366 milijuna kuna.

A kako je od nabavke službenih limuzina prošlo već “duge” tri godine, vlada će vrlo vjerojatno po nove već 2019. godine.

Usporedbe radi, ovim voznim parkom ponosi se DVD Žrnovnica. I ne, nije ih kupila hrvatska, nego su donacija austrijske vlade.

Veliku pozornost je izazvao status na Facebook stranici “Vatrogasci – Oni su naši heroji”. Naime, gasiteljima iz DVD-a Zadvarje cisterna Tam 130 je crkla usred požara.

“Mi više stvarno ne znamo što treba napraviti da netko čuje naš vapaj jer kako je krenula sezona do 1. listopada mi više nećemo imati opreme ni ispravno vozilo da izađemo na intervenciju!”, napisali su i objavili fotografije vozila.

DJELITEDrage kolege evo da vidite tugu DVD-a Zadvarje! Sada kad se slegla ova situacija oko požara na Prpuši.Znaci i…

Posted by Vatrogasci – Oni su naši heroji on 18. srpnja 2017