Povezite se

Zagreb

HEP Toplinarstvo: Završena sanacija, Novi Zagreb poslijepodne dobiva toplinsku energiju

Objavljeno

-

U poslijepodnevnim satima očekuje se normalizacija isporuke toplinske energije za sve stanovnike Novog Zagreba budući da je završila sanacija vrelovoda, priopćio je u utorak HEP Toplinarstvo.

“Maksimalnim naporima i cjelonoćnim radom radnici HEP-Toplinarstva su tijekom jutra, u razdoblju kraćem od 24 sata, uspješno sanirali puknuće magistralnog vrelovoda ispod Mosta mladosti”, stoji u priopćenju.

Djelomična opskrba započela je još jutros, a normalizacija isporuke toplinske energije za sve krajnje kupce u Novom Zagrebu koji su ostali bez grijanja i tople vode očekuje se danas u poslijepodnevnim satima.

Vijesti

Bandić: U zagrebačkim domovima za starije nema koronavirusa

Published

on

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izjavio je u srijedu da do sada u zagrebačkim domovima za starije nema niti jedne osobe pozitivne na  koronavirus istaknuvši da su u Zagrebu i prije naputka Nacionalnog stožera civilne zaštite zabranili posjete domovima.

Bandić je na konferenciji za novinare gradskog Stožera civilne zaštite napomenuo da u Zagrebu u 11 umirovljeničkih domova na 17 lokacija obitava nešto manje od 3800 korisnika.

Zahvalio se Gradskim tržnicama što su, doslovno provodeći mjere Nacionalnog stožera, na četiri tržnice otvorili kioske da OPG-ovci mogu prodavati svoje proizvode.

Komentirajući tvrdnje predsjednika zagrebačkog SDP-a Gordana Marasa da Grad ne koordinira dobro situaciju nakon potresa i da građevinski materijal još uvijek nije uklonjen s ulica, Bandić je rekao da su “kranovi i dizalice u punom kapacitetu, a bit će ih još više”. 

Podsjetio je da je jučer potpisao obustavu izvršenja gradskog proračuna, što će pratiti u iduća dva tjedna, a ako to ne bude dostatno napravit će rebalans proračuna i s njim ići na Gradsku skupštinu.   

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč rekao je da Zagreb ima ukupno 360 pozitivnih na koronavirus, a dnevno se bilježi oko 15 novooboljelih. U Nastavnom zavodu “Andrija Štampar” jučer je testirano 208 građana, od toga je devet bilo pozitivnih. 

Ukupno 4748 osoba u izolaciji, 12 osoba u karanteni

Zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda “Andrija Štampar” Sandra Šikić izvijestila je da je ukupno 4748 osoba u izolaciji, te 12 osoba u karanteni. Ukupno je pruženo 3153 psiholoških savjeta, jučer 147.

Načelnik Policijske uprave zagrebačke Marko Rašić kaže da je devet policijskih službenika pozitivno na koronavirus, a 57 policajaca je u samoizolaciji.

U zagrebačkoj policiji dosad su zaprimili 825 dojava građana o kršenju mjera samoizolacije te u 245 slučajeva utvrdili da kršenje mjere. Zaprimili su i 1177 dojava o kršenju mjera ograničavanja društvenih okupljanja te u 22 slučaja utvrdili da se radi o trgovinama i ugostiteljskim objektima, a u devet slučajeva građanima. 

Policijska uprava zagrebačka je u zadnjih 24 sata kod 18 osoba utvrdila da nemaju propisane propusnice, a od početka provedbe te mjere 866 osoba nije imalo propusnicu.

Rašić je poručio da je u Zagrebu opće stanje sigurnosti povoljno, a kretanje kriminaliteta zadovoljavajuće te je ukupan kriminalitet u prva tri mjeseca u padu za 14 posto.

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Zagrebački HSLS: Gradska uprava treba položiti račune građanima

Published

on

Darko Klasić/Izvor:HSLS

Zagrebački HSLS poručio je u srijedu da Gradska uprava treba položiti račune građanima te traži da Gradsko stambeno-komunalnom gospodarstvu (GSKG) objavi izvode banaka sa stanjem pričuve zgrada od 1. ožujka, a Krizni stožer informaciju o broju, stanju i postupcima saniranja zgrada oštećenih u potresu. Nakon potresa, koji je znatno oštetio velik broj objekata u gradu, oštećeni stanovnici Zagreba, uz sve veće egzistencijalne probleme uzrokovane pandemijom koronavirusom, svakodnevno su sve više suočeni i sa sve većim problemima povezanima sa svakodnevnim stanovanjem i životom u oštećenim građevinama te zaokupljeni rješenjima u vezi s njihovom obnovom, upozoreno je u priopćenju koje je potpisao Darko Klasić,  predsjednik Kluba gradski zastupnik HSLS-a i nezavisnog zastupnika Vladimira Ferdeljija.

Zagrebački HSLS smatra da šira javnost i građani nisu upoznati  u cijelosti  s razmjerima štete i veličinom nastalih oštećenja niti dva tjedna nakon što se dogodio potres u Zagrebu te da su gradske službe i institucije u protekla dva tjedna zakazale i propustile priliku da budu učinkovit javni servis građana koji, osim što ih financiraju, pokušavaju svojim radom i djelovanjem riješiti svoje spomenute probleme.

“Umjesto toga, oštećeni stanovnici Zagreba iz dana u dan nailaze i na nove prepreke koje im nameću gradske službe svojim složenim, birokratskim i nerazumljivim administriranjem i odlukama koje onemogućavaju svakodnevni život i pružanje osnovnih komunalnih usluga. Pored još jednog novog zagrebačkog tigra od papira, tzv. zagrebačkog kriznog stožera, jedna od poluga obnove i sanacije šteta u Zagrebu trebalo bi biti GSKG”, stoji u priopćenju.GSKG posluje u okviru Zagrebačkog holdinga i, kao najveći upravitelj, održava više od 173.000 stambenih, poslovnih i garažnih prostora, što iznosi otprilike 85 posto ukupnog fonda Grada Zagreba.Primarna djelatnost, navodi se dalje, GSKG-a jest održavanje stambenih objekata, ali i održavanje javnih prolaza, pothodnika, fontana i WC-a.

U zadnjem dostupnom financijskom i revizorskom izvještaju društva za 2018. vidljivo je da je to društvo imalo prihod od više od 114 milijuna kuna i 353 zaposlena djelatnika, čiji su troškovi plaća iznosili gotovo 49 milijuna kuna. Iz niza poslovnih izvještaja usvojenih tijekom proteklih godina proizlazi da se 50 posto dobiti GSKG-a prenosilo u zadržanu dobit, dok se 50 posto dobiti isplaćivalo trgovačkom društvu Zagrebački holding.
S druge strane, ocjenjuje HSLS, GSKG “očigledno pokušava odgoditi što je više moguće svoje financijske obveze prema vlasnicima iako bi oni trebali moći slobodno raspolagati iznosom na svojim računima, no izgleda da tomu i nije baš tako”.

“Kroničan nedostatak financijskih sredstava kao i dugovi Grada Zagreba i Zagrebačkog holdinga zbog nerazumnog trošenja postavlja pitanje nalazi li se novac iz pričuve vlasnika nekretnina uopće na računima koji su u tu svrhu predviđeni ili je iskorišten za nešto drugo?” upitao je HSLS-a.Ističe da treba razjasniti ta opravdana pitanja predstavnika stanara i građana.

“Ujedno zalažući se za transparentne političke procese te odgovornu i racionalnu politiku polaganja računa građanima, HSLS Grada Zagreba traži od GSKG-a i uprave Zagrebačkog holdinga javnu objavu izvoda banaka sa stanjem pričuve zgrada na dan 1. ožujka 2020. kako bi građani imali uvid u sredstva koja su trenutno dostupna za pokretanje što hitnije obnove zgrada, a koja su, valja podsjetiti, njihova sredstva”.

Također HSLS traži od gradske uprave i Kriznog stožera Civilne zaštite informaciju o tome koliko je upravitelja zgrada u Zagrebu i koje je upravitelje, izuzev GSKG-a, Ured za upravljanje u hitnim situacijama kontaktirao u vezi s dobivanjem broja oštećenih zgrada njihovim stanjem i koliko je postupaka saniranjem oštećenih zgrada pokrenuto. 

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Milan Bandić donio mjere privremene obustave izvršavanja ovogodišnjeg proračuna

Published

on

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u utorak je donio mjere privremene obustave izvršavanja ovogodišnjeg proračuna koje će stupiti na snagu 9. travnja i trajati će 45 dana, a uvest će se zbog promjene gospodarskih kretanja uzrokovanih koronavirusom i potresom koji je u Zagrebu prouzročio veliku materijalnu štetu. 

Mjere se uvode i radi smanjenih prihoda gradskog proračuna zbog usporenih gospodarskih kretanja i primjene Vladinih mjera za pomoć gospodarstvu koje obuhvaćaju i odgodu,oslobođenje ili obročnu otplatu plaćanja poreza i prireza na dohodak te obustavu plaćanja spomeničke rente, kao i zbog primjene gradskih odluka usmjerenih na ublažavanje i uklanjanje negativnih posljedica uzrokovanih epidemijom koronavirusa i potresom.

Proračunski korisnici “na hladnom pogonu”

Također, mjere se uvode radi uravnoteženja proračunske potrošnje sa smanjenim prihodima, te osiguranja novčanih sredstava za financiranje mjera i aktivnosti u borbi s epidemijom koronavirusa i za sanaciju štete nakon potresa.

Tim se mjerama ograničava korištenje sredstava svih izvora financiranja planiranih u gradskom proračunu za 2020., uključujući i financijske planove proračunskih korisnika te je potrebno promijeniti planirane proračunske aktivnosti i projekte kako bi se optimalno iskoristio ograničeni fiskalni potencijal.

Za provedbu mjera zadužena su gradska upravna tijela, tijela mjesne samouprave, vijeća i predstavnici nacionalnih manjina te proračunski korisnici koji mogu preuzeti samo one obveze i izvršavati rashode i izdatke koji su neophodni za obavljanje osnovnih poslova i funkcija.

Bandić najavio pregovore sa socijalnim partnerima o visini osnovice i materijalnim pravima

Također, zabranjuje se zapošljavanje te prijem službenika i namještenika na neodređeno i određeno vrijeme,  zabranjuje se i sklapanje ugovora o djelu, a oni koji su već sklopljeni ostaju na snazi do isteka roka. Iznimno je to dopušteno ako postoji opravdani i obrazIoženi razlog, odnosno ako bi se dovelo u pitanje obavljanje propisanih poslova, uz prethodnu pisanu suglasnost gradonačelnika.  

Najavljeno je i pokretanje pregovora sa socijalnim partnerima o visini osnovice za izračun plaće službenika i namještenika u gradskim upravnim tijelima, zaposlenicima proračunskih korisnika kojima se plaća osigurava u gradskom proračunu, ustanovama i trgovačkim društvima u vlasništvu Grada, kao i pregovori o isplati određenih materijalnih prava ugovorenih kolektivnim ugovorima. 

Uskoro smjernice za racionalizaciju poslovanja u gradskim trgovačkim društvima

Gradski ured za gospodarstvo zadužen je za izradu smjernica za racionalizaciju poslovanja trgovačkih društava u većinskom vlasništvu Grada kako bi svoje poslovanje prilagodili novonastalim okolnostima. 

Također, obustavit će se svi javni pozivi, postupci javne i jednostavne nabave te se neće pokretati novi. Iznimke su ako se nabava provodi radi saniranja štete uzrokovane potresom i potrebnog za borbu protiv epidemije koronavirusa, te ako je neophodna za redovito funkcioniranje gradskih tijela i ako se provodi u okviru projekta sufinanciranog sredstvima EU i/ili drugih nacionalnih i/ili međunarodnih institucija koju nije moguće odgoditi (o čemu mišljenje daje Ured za programe i projekte EU) te ako postoji drugi opravdani i obrazIoženi razlog, uz prethodnu pisanu suglasnost gradonačelnika.

Zabranjuje se izvršavanje ugovora o javnoj nabavi/okvirnih sporazuma s čijim se izvršenjem nije započelo te sklapanje ugovora na temelju okvirnog sporazuma dok traju mjere. 

Ako mjere ne uspiju – rebalans proračuna

Za ugovore o javnoj nabavi čije je izvršenje u tijeku, ako bi se time postigle uštede veće od moguće štete, mora se procijeniti je li opravdano da se ugovor izvrši ili se zbog odvijanja ugovorenog u fazama, može raskinuti. U slučaju raskida potrebno je napraviti obračun izvršenog posla, priznati troškove koje je ponuditelj imao do raskida ugovora, a za preostali dio ugovor se treba raskinuti. 

Ako se tijekom provođenja tih mjera gradski proračun neće uravnotežiti, gradonačelnik Milan Bandić najavio je da će predložiti rebalans proračuna.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije