Povezite se

Zagreb

HEP Toplinarstvo: Završena sanacija, Novi Zagreb poslijepodne dobiva toplinsku energiju

Objavljeno

-

U poslijepodnevnim satima očekuje se normalizacija isporuke toplinske energije za sve stanovnike Novog Zagreba budući da je završila sanacija vrelovoda, priopćio je u utorak HEP Toplinarstvo.

“Maksimalnim naporima i cjelonoćnim radom radnici HEP-Toplinarstva su tijekom jutra, u razdoblju kraćem od 24 sata, uspješno sanirali puknuće magistralnog vrelovoda ispod Mosta mladosti”, stoji u priopćenju.

Djelomična opskrba započela je još jutros, a normalizacija isporuke toplinske energije za sve krajnje kupce u Novom Zagrebu koji su ostali bez grijanja i tople vode očekuje se danas u poslijepodnevnim satima.

Zagreb

Proslavljeno šest desetljeća rada Kineziološkoga fakulteta u Zagrebu

Published

on

Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu obilježio je 60. obljetnicu djelovanja. Na slici Tomislav Krističević

Kineziološki fakultet (KIF) Sveučilišta u Zagrebu svečano je u srijedu navečer proslavio 60. rođendan, a dekan Tomislav Krističević istaknuo je da se na njihovu fakultetu može osjetiti sportski duh koji prožima sve aspekte rada – nastavni, znanstveni i stručni, ali privatni život djelatnika. 

Dekan i prodekani uručili su mnoga priznanja i zahvalnice profesorima, trenerima, studentima i drugima koji su svojim radom pridonijeli razvoju kineziologije i sporta općenito, kao i promidžbi fakulteta.

Tako su priznanja dobila i dvojica uglednih profesora emeritusa KIF-a Dragan Milanović i Vladimir Findak, posebno priznanje pripalo je rektoru Sveučilišta u Zagrebu Damiru Borasu, a titule zaslužnih i gostujućih profesora dobili su mnogi ugledni profesori iz Hrvatske, susjednih zemalja i zemalja zapadne Europe, ali i njihovi kolege iz Kine i Sjedinjenih Američkih Država.

Mnogobrojnu publika činili su sadašnji i nekadašnji djelatnici Kineziološkog fakulteta, predstavnici ostalih fakulteta i umjetničkih akademija zagrebačkoga Sveučilišta, vladinih ministarstava, veleposlanstva Kine, Indije i Australije, kolege iz dugih zemalja, te brojni sportaši, među kojima i gimnastičar Tin Srbić te izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić.   

U šest desetljeća gotovo šest tisuća diplomiranih na sveučilišnom studiju i 221 doktor znanosti

Kineziološki fakultet u Zagrebu osnovan je 1959. a u šest deseljeća djelovanja iznjedrio je mnoge stručnjake koji danas rade u području sporta diljem svijeta, rekao je dekan Krističević.  

Diplomom sveučilišnoga studija na KIF-u može se pohvaliti čak 5933 studenata, njih 221 obranilo je doktorski rad, a na fakultetu je znanje stjecalo i oko četiri tisuće trenera koji danas rade u svim zemljama svijeta. 

Preddiplomski stručni studij do sada je završilo 3459 studenata, a diplomski stručni studij njih 485. Fakultet je prihvatio čak 117 studenata u razmjeni, dok je na edukaciju u više zemalja svijeta poslao 93 studenta. Tu su i 32 Erasmus+ ugovora ali i 30 do sada potpisanih bilateralnih sporazuma.

KIF je organizirao i više od 70 znanstvenih i stručnih konferencija, osam znanstvenih, međunarodnih konferencija o kineziologiji u kojima tradicionalno sudjeluju neki od najcjenjenijih stručnjaka iz cijelog svijeta.

Fakultet je do sada objavio više od 60 knjiga, redom udžbenika, priručnika, autorskih knjiga i zbornika, a već 48 godina izdavač je časopisa “Kinesiology” koji je do sada izdan u 95 brojeva.

Neki od najvećih ponosa fakulteta su Centar za znanstvena istraživanja u sklopu kojega se nalazi čak 11 istraživačkih laboratorija u kojima se provode temeljna, primijenjena i razvojna istraživanja, te Sportski dijagnostički centar.

Hrvatski branitelji, tolerancija, vrhunsko obrazovanjem, sport kao most suradnje…

Slavljenički fakultet dobio je mnoge pohvale za 60. rođendan, pa je tako izaslanik ministra branitelja i njegov pomoćnik Dinko Tandara podsjetio kako je KIF i njegov fakultet, a posebice je istaknuo da se taj fakultet diči i s 200 hrvatskih branitelja, među kojima su i devetorica poginulih.

Državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Branka Ramljak, rekla je da je zagrebački ineziološki fakultet mjesto gdje se poučava o toleranciji, ali i institucija koja u cijeloj regiji prednjači u pomoći ostalim kineziološkim fakultetima, a pridonosi i promociji kvalitetnoga sportskog načina života.

Pročelnik zagrebačkoga Gradskoga ureda za sport i mlade Milan Pavelić, također je bivši student KIF-a . Uz čestitku, istaknuo da Zagreb, kao grad sporta i Kineziološki fakultet odlično i primjerno surađuju.

Rektor Boras o proslavi je pak govorio i u kontekstu 350. obljetnice Sveučilišta u Zagrebu u sklopu koje je slavilo i 16 sveučilišnih ‘stogodišnjaka’.

Izrazio je zadovoljstvo što u Hrvatskoj ostaje i pronalazi posao većina studenata  KIF-a te ocijenio da je taj fakultet, koji djeluje na načelu “zdrav duh u zdravome tijelu”, primjer pravoga društva jer uči pobjeđivati, ali i ponovno se podizati nakon poraza, te u porazu biti dobrohotan.

Riječi hvale za Kineziološki fakultet izrekla je i kineska veleposlanica u Hrvatskoj Xu Erwen istaknuvši kako je “vrlo dirnuta jer su kineski studenti jako zadovoljni prijemom i studijem na Kineziološkom fakultetu”.

Smatra kako je sadašnji trenutak kinesko-hrvatskih odnosa jedan od najboljih u povijesti te da sport svakako pridonosi ozbiljnosti te suradnje. Podsjetila je kako mnogi Kinezi znaju za velike uspjehe hrvatskih sportaša, posebice nogometaša, dodavši kako je to i jedan od razloga što se u velikom broju odlučuju za posjet Hrvatskoj koja je, ne samo zemlja prekrasnih ljudi, prirodnih ljepota i bogate kulturne baštine, nego i poznata sportska zemlja.

Jer, zaključila je, sport je jako važan za zbližavanje ljudi, a tome veliki prinos daje Kineziološki fakultet.          

Ucitavanje vijesti

Zagreb

Zagrebački Advent izglasan trećom najboljom svjetskom bozićnom ‘tržnicom’

Published

on

Zagrebački Advent na globalnom portalu za putovanja i stil života Big 7 Travel izglasan je trećom najboljom božićnom manifestacijom ove godine među 50 takvih priredbi u svijetu.

Na prvom mjestu je Christkindlmarkt-Leavenworth u Washingtonu u SAD-u, a drugi je Birmingham’s Frankfurt Christmas Market u Birmighamu u Engleskoj.

Portal Big 7 Travel inače objavljuje razne liste destinacija, restorana, hotela i drugih odredišta i sadržaja za putovanja po cijelom svijetu, a vijest o izboru 50 finalista ovogodišnjih najboljih božićnih manifestacija odnosno u doslovnom prijevodu tržnica (Christmas Market) u svijetu ovog su tjedna prenijeli i neki svjetski mediji-partneri tog portala koji ima oko 2,5 milijuna pratitelja preko više društvenih mreža iz 192 zemlje.

Donoseći listu od 50 najboljih božićnih manifestacija u svijetu, s tog portala ističu da ništa nije bolje za praznično raspoloženje od posjeta božićnim manifestacijama ili tržnicama, pogotovo za vikende, tijekom kojih se mnogi u Europi, SAD-u i šire po svijetu odlučuju za obilazak takvih manifestacija, uživajući u blagdanskom osvjetljenju, kušanju delicija, kupnji i druženju.

Za Zagreb, kojeg je publika izglasala na treće mjesto, uz gradske fotografije u adventskom ruhu naglašavaju da je to “prelijepo” mjesto te da nije teško razumjeti zašto je nekoliko puta proglašavamo najboljom adventskom manifestacijom u Europi. Kažu i da tih dana, ove godine od 30. studenoga do 7. siječnja 2020., cijeli grad “preuzme božićni duh, s klizalištem na otvorenom, puno drveća okićenih lampicama i vožnjama za djecu”.

Poručuju i da je to tržište sa “sjajnom hranom i lokalnim zanatima na uličnim štandovima” zbog čega bi se posjetitelji mogli lako vratiti i nekoliko dana za redom.

Iza Zagreb Adventa, na četvrtom mjestu je Beč i njegov Christmas Village Belvedere Palace, dok je peti Stellenbosch Slow Market u Južnoj Africi.

Među prvih deset su još blagdanske božićne manifestacije u Cuscou u Peruu, Chicagu u SAD-u, Manchesteru u Engleskoj, Aachenu u Njemačkoj i Torontu u Kanadi, dok su na zadnjih pet mjesta (45. do 50.) Gothenburg u Švedskoj, New Taipei City na Taiwanu, St. Petersburg na Floridi u SAD-u, Basel u Švicarskoj, Philadelphia u SAD-u te Innsbruck u Austriji.

Ucitavanje vijesti

Zagreb

HDZ-ovac Kujundžić podnio ostavku na dužnost zastupnika u Zagrebačkoj skupštini

Published

on

Ivan Kujundžić, HDZ-ov zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini

Ivan Kujundžić, HDZ-ov zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, priopćio je u srijedu da je podnio ostavku na mjesto gradskog zastupnika, nezadovoljan, kako tvrdi, destrukcijom i pokušajem difamiranja njegova izbora za predsjednika skupštinskog Kluba zastupnika HDZ-a.

 Kujundžić u priopćenju navodi kako je Gradskom odboru HDZ-a i predsjedniku Andriji Mikuliću podnio ostavku na mjesto zastupnika.

 Ističe kako je prošlo gotovo tri tjedna od kada ga je Gradski odbor HDZ-a u demokratskoj proceduri izabrao za predsjednika Kluba zastupnika u Skupštini, na čemu je bio zahvalan i ustrajan u želji da predano obavi taj važan i kompleksan zadatak.

 “No, od samog izbora do danas nije se dogodio niti jedan pozitivni trenutak ili razgovor oko novog konstituiranja našeg Kluba. Naprotiv, samo destrukcija i pokušaji difamiranja mog izbora, a time i nepoštivanja najvišeg političkog tijela Gradskog odbora HDZ-a kao i mene osobno, izabranog na tu funkciju”, kaže Kujundžić.

 Poručuje kako u ovo predbožićno i izborno vrijeme, kada stranka mora djelovati jedinstveno i bez turbulencija, ne želi biti teret u ovom sastavu i radu njihova kluba u Skupštini, te dalje svojom prisutnošću zaoštravati poljuljane međuljudske odnose.

 “Ovim svojim činom želim skrenuti pozornost na moral i etiku u politici, važnost življenja po savjesti, a tako isto i glasovanja po savjesti, a nikako po nametnutoj kolektivnoj svijesti bez dijaloškog okvira, u kojem su zabranjena sva propitivanja vrijednosnog sustava i svakog problema. Onu svijest koja nas sa zebnjom evocira na partijsku kolektivnu svijest”, ističe Ivan Kujundžić.

 Kolegama u Gradskoj skupštini želi savjestan, plodan i uspješan rad te djelovanje na korist građana i grada Zagreba.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije