Povezite se

Ličko-senjska županija

HEP sa 150 tisuća kuna potpomogao postavljanje INFO uređaja u centru Gospića

Objavljeno

-

U sklopu proslave Dana Grada Gospića na trgu Stjepana Radića danas je svečano u rad pušten informativni turistički uređaj na kojem će turistima, ali i domaćima biti pružene servise i sve duge bitne informacije vezane uz grad.

Vrijednost uređaja je 200 tisuća kuna, od čega je 150 tisuća donirao HEP, dok je Grad Gospić sudjelovao sa 50 tisuća kuna. Uređaj su u pogon pustili gradonačelnik Gospića Karlo Starčević i direktor Sektora za upravljanje imovinom HEP-ODS Krešimir Ugarković, prenosi Lika online.

Ličko-senjska županija

Marijan Kustić vodi stožer HDZ-a u Ličko-senjskoj županiji za predsjedničke izbore

Published

on

Munjevit uspon Marijana Kustića bio je obilježen trnovitim životnim putem, tako je prošao sve “životne stepenice”, političke i sportske za što je “nagrađen” ulaskom u Sabor a potom je imenovan, moglo bi se reći životnom funkcijom, Izvršnim direktorom Hrvatskog nogometnog saveza. Kao čovjek od povjerenja premijera Andreja Plenkovića, odradio je brojne zadaće u stranci, lijepe i manje lijepe, tako da sada uživa ugled i povjerenje u najjačoj političkoj stranci u Hrvatskoj.

Kako je političko djelovanje Marijana Kustića bilo itekako značajno za HDZ unazad nekoliko godina, i kako je odradio teške poslove, za koje su mnogi sumnjali da će u njima uspjeti, Kustića uz poslove u HNS-u, gdje je kako kažu poznavatelji političko sportskih zbivanja posložio redove i donio novi način rada, transparentnost i napredak, danas je dobio još jednu (stranačku) zadaću koju će morati odraditi kako to samo on zna i umije.

Naime, danas je na sastanku Županijskog HDZ-a Ličko-senjske županije Kustić kao predsjednik održao sastanak sa predsjednicima i povjerenicima gradskih i općinskih organizacija te zajednicama koje djeluju u sklopu HDZ-a Ličko-senjske županije.

Nakon “češljanja” političkih analiza Kustiću su lički HDZ-ovci dodijelili još jedan, ne tako mali i izazovan zadatak. Njega su izabrali za voditelja stožera za predstojeće izbore za Predsjednika/cu RH. Ovo je i bilo za očekivati, jer ne treba zaboraviti da je upravo Kustić uz pomoć Darka Nekića i još neke, ne manje važne pojedince iz ličko senjskog HDZ i Središnjice srušio dugogodišnju vladavinu doktora Darka Milinovića.

Nacionalno/D.Prša

Ucitavanje vijesti

Gospodarstvo

Jesen u Lici od 4. do 6. listopada

Published

on

Izvor: Nacionalno/D.Prša

U Gospiću će se od 4. do 6. listopada održati 21. jesen u Lici, izložbeno-prodajna i tradicijska manifestacija s mnogim proizvođačima, OPG-ima, obrtima, zadrugama i udrugama.   

Izložba se svečano otvara u petak, 4. listopada prijepodne na glavnome gospićkom Trgu Stjepana Radića, za poslijepodne je planirana sjednica Upravnog odbora Hrvatske obrtničke komore o stanju u gospodarstvu Ličko-senjske županije. 
 Subota ujutro, 5. listopada rezervirana je za poslovni susret ugostitelja i hotelijera s područja Županije s proizvođačima koji izlažu na Jeseni u Lici.

Istoga dana otvorit će se 10. izložba ličke pramenke i 4. izložba buša, autohtonoga ličkog goveda, te ocijeniti izložena grla. Organizatori tog događaja su Hrvatska poljoprivredna agencija, Udruga uzgajivača ovaca Lika – Gospić  i Hrvatski savez uzgajivača ovaca i koza. 
 Svi zainteresirani u subotu prijepodne moći će vidjeti kako se peče pekmez od šljiva, a zatim i dobiti gotov pekmez. 
 U subotu prijepodne predstavit će se projekt razvojnog centra Ličko-senjske županije te objaviti rezultati 17. ocjenjivanja meda, 13. ocjenjivanja sira i 11. ocjenjivanja rakije, a najboljima će se uručiti nagrade. 

Jesen u Lici


 U subotu navečer u kinu Korzu dodijelit će se priznanja najuspješnijim izlagačima na Jeseni u Lici 2019. i nagrada gospićke Turističke zajednice “Zeleni cvijet” te predstaviti promotivni film “Visit Lika”. 
 Posljednjeg dana, u nedjelju najavljen je kulturni program, prezentacija pečenja pekmeza od šljiva, izrada uporabnih proizvoda od gline, tokarenje i izrada suvenira od drveta. 

Osim bogatih događaja u samom Gospiću, zainteresirani će moći otići i na izlet u Memorijalni centar Nikole Tesle u Smiljanu, Pećinski park Grabovaču u Perušiću te u Rizvan City u Rizvanuši. 
 Jesen u Lici najveća je manifestacija te vrste u Lici koja svake godine privlači sve više posjetitelja i izlagača i odlična je prilika za prezentaciju njezinih turističkih i gospodarskih mogućnosti, Prošle godine na njoj je sudjelovalo 270 izlagača  iz Hrvatske, Slovenije, BiH i Srbije. 

Ucitavanje vijesti

Ličko-senjska županija

Svečano obilježena 26. obljetnica operacije “Medački džep”

Published

on

U Gospiću je u ponedjeljak svečano obilježena 26. obljetnica vojno-redarstvene operacije “Medački džep” s koje je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved pozvao narod da “s optimizmom i hrabro korača u budućnost stvarajući domovinu” baš onakvu kakvu je tada želio.

Izaslanik premijera Andreja Plenkovića, ministar branitelja Tomo Medved je rekao da taj datum obilježavamo jer je bio iznimno važan za obranu grada Gospića, Liku i domovinu Hrvatsku, a pohvalio je što na današnjem skupu bilo mnogo mladih ljudi, učenika da bi dalje pronosili istinu o Domovinskom ratu kao “najsvjetlijem razdoblju hrvatske povijesti”.

U Gospiću obilježena 26. godišnjica početka vojno-redarstvene operacije “Medački džep”/Ministar branitelja Tomo Medved

Najbolnija rana kao posljedica Domovinskog rata, podsjetio je, jesu nestale osobe, zbog čega je ove godine prvi put donesen Zakon o osobama nestalim u Domovinskom ratu, koji objedinjava sva ovlaštena tijela i sve mjere u procesu pronalaska nestalih osoba, što je sada prioritet svih prioriteta,

Ministar Medved je istaknuo razne provokacije koje čine isti oni koji su 1991. godine krenuli s tenkovima na Gospić razarati hrvatske gradove. “Ali obranili smo se, a danas naša mudrost, snaga moderne države, punopravne članice EU i NATO-a s modernom Hrvatskom vojskom i policijom vodi u jedinstvenu težnju za izgradnjom bolje budućnosti za našu djecu”, istaknuo je.

“Usmjereni smo ka gospodarskom razvitku i stvaranju kvalitete života”, rekao je pozvao sve da s optimizmom i hrabro danas koračaju u budućnost, stvarajući domovinu baš onakvom kakvu smo željeli kad smo krenuli u njezinu obranu u Domovinskom ratu”, rekao je Medved.

Izaslanik predsjednice Republike Ante Deur zauzeo se da se o značaju Domovinskog rata i pobjedonosnih operacija ne govori samo na takvim skupovima, nego i u školama i na fakultetima, da Domovinski rat uđe u znanstvene radove da bi mlade generacije bile ponosne na nj i zajedništvo toga vremena, na vojnike i zapovjednike te da se nikada ne zaboravi snaga koju je nosila Katolička crkva i kardinal Kuharić, tu generaciju koja je stvarala hrvatsku državu.

Izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora, državni tajnik Ministarstva uprave Darko Nekić poručio je da se moraju čuvati i obilježavati stečevine Domovinskog rata kako bi se “začepila usta svima koji nisu željeli slobodnu Hrvatsku, a u Hrvatskoj i u najbližem susjedstvu ima ih puno”. Pozivajući sve na zajedništvo, pozvao je institucije da se ojača gospodarstvo i demografska obnova te da danas sve obitelji u Hrvatskoj žive dostojanstveno. Istaknuo je da je to zadaća koja “čeka ovu novu generaciju hrvatskih političara jer je prethodna generacija učinila ono što brojne prethodne nisu uspjele”.

U Gospiću obilježena 26. godišnjica početka vojno-redarstvene operacije “Medački džep”/Stevo Culej

Saborski zastupnik Stevo Culej rekao je prepričavajući događaje s ratišta da se danas “nije popularno sjetiti Mirka Norca, ni mnogih drugih. “Ali da je tada bio rat, a da rat piše neka druga pravila, gdje se često pravila gube pod emocijom, stresom, pritiskom, i to se događalo, ali rat je završio, u slobodnoj smo Hrvatskoj”, rekao je Culej. Pozvao je odgovorne da se “Hrvatska uredi, da nam se iz stranih zemalja vrati naša mladost jer su ih branitelji svojom žrtvom za Hrvatsku za to zadužili“.

Presudom iz svibnja 2008. Županijski sud u Zagrebu osudio je zbog operacije “Medački džep”, jednog od zapovjednika Mirka Norca na sedam godina zatvora, “jer je propustio spriječiti da njemu podređene postrojbe muče i ubijaju civile te pale i dižu u zrak kuće u medačkim selima. Pušten iz zatvora u studenome 2011.

Proslava godišnjice operacije je počela budnicom ulicama Gospića uz glazbu orkestra Oružanih snaga RH i svetom misom za poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje, a nakon toga položeni su vijenci pod spomenik hrvatskim braniteljima te u vojarni 9. gardijske brigade “Vukovi” i kod spomen-obilježja velebitskim junacima Rizvanuše.

Središnja svečanost bila je na Trgu Stjepana Radića, gdje je i taktičko-tehnički zbor oružja i opreme MORH-a, MUP-a i Ministarstva hrvatskih branitelja. (Hina)

Ucitavanje vijesti

Najčitanije